Pfizer se s prevzemom seli na Irsko

Presečišče Z nakupom tekmeca Allergan si bo farmacevtski velikan zagotovil ugodnejše davčno okolje

Objavljeno
27. november 2015 18.10
Pfizer Allergan
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu se namerava s poslom, vrednim 160 milijard dolarjev, združiti s farmacevtskim podjetjem Allergan, ki ima svoj sedež v Dublinu. Skupno podjetje, ki bo veljalo za največjo farmacevtsko podjetje na svetu, bo imelo svoj sedež predvidoma na Irskem in bo tako plačevalo nižje davke, kot bi jih v ZDA.

Ameriško farmacevtsko podjetje Pfizer sta v 19. stoletju v New Yorku ustanovila bratranca Charles Pfizer in Charles Erhart. V 20. stoletju je bil Pfizer že dobro uveljavljeno farmacevtsko podjetje, toda ko so leta 1950 v podjetju odkrili antibiotik oksitetraciklin, se je Pfizer začel razvijati tudi kot raziskovalno podjetje in pripravil svoj program odkrivanja novih zdravil. Pfizer je s prevzemi in združitvami postajal vse večje in pomembnejše podjetje, v 21. stoletju je prevzel tudi farmacevtska podjetja Warner-Lambert, Pharmacia in Wyeth, februarja letos pa se je že dogovoril o 17 milijard dolarjev vrednem prevzemu farmacevtskega podjetja Hospira. Pfizer, ki velja za eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu, ima svoj sedež v New Yorku, lani so njegovi prihodki iz poslovanja presegli 12 milijard dolarjev. Med njegovimi najbolj znanimi izdelki so viagra, protibolečinske tablete lyrica in cepivo prevnar.

Predstavniki podjetja so pred kratkim sporočili, da se namerava Pfizer s poslom, vrednim 160 milijard dolarjev, združiti s farmacevtskim podjetjem Allergan, in v obeh podjetjih trdijo, da bo združitev spodbudila dobiček, ki se bo v skupnem podjetju že leta 2019 menda povečal za deset odstotkov. Združeno podjetje bo postalo največje farmacevtsko podjetje na svetu, če upoštevamo podatke o letni prodaji izdelkov, hkrati pa bo to največji prevzem nekega farmacevtskega podjetja do zdaj, večji tudi od nakupa podjetja Warner-Lambert, ki ga je Pfizer kupil leta 2000 za 116 milijard dolarjev. Posel je strukturiran tako, da podjetje Allergan s sedežem v Dublinu pravzaprav kupuje svojega precej večjega partnerja, zato bo združeno podjetje lažje prijavilo svoj sedež v Dublinu zaradi davčnih razlogov, čeprav bo dejanske posle upravljalo iz New Yorka. Za selitev sedeža v tujino s prevzemi tujih podjetij se je v zadnjem času odločilo več drugih velikih ameriških podjetij, saj je ameriška obdavčitev dobička pravnih oseb med najvišjimi na svetu. Pfizerjev izvršni direktor Ian Read bo postal predsednik uprave in izvršni direktor združenega podjetja, Allerganov izvršni direktor Brent Saunders bo v novem podjetju opravljal naloge operativnega direktorja, ki bo nadziral prodajo, proizvodnjo in poslovno strategijo. Posel bodo predvidoma dokončno izvedli do konca prihodnjega leta, če ga bodo odobrili pristojni organi, skupno podjetje pa bo svoje delnice ponujalo na newyorški borzi NYSE.