Philips se bo razdelil na dva dela

Enoto za zdravje in osebno nego bodo ločili od proizvodnje svetil.

Objavljeno
23. september 2014 14.31
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Haag − Nizozemski Philips je napovedal zgodovinsko potezo, v kateri se bo koncern po 120 letih razdelil na dva dela. Enoto za zdravje in osebno nego bodo namreč ločili od proizvodnje svetil. »Philips pripravljamo na naslednje stoletje,« je potezo komentiral izvršni direktor koncerna Frans van Houten, piše STA.

»Neodvisnost bo enoti za svetila omogočila krepitev položaja vodilnega v svetu in vstopanje v prihodnje tržne priložnosti,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal van Houten. »Upoštevam pomen sprejete odločitve, a čas je zrel za prihodnji strateški korak za Philips,« je še poudaril.

Tečaj delnic Philipsa se danes zvišuje za več kot tri odstotke.

Obe novi podjetji bosta sicer še naprej uporabljali ime Philips. Enota za zdravstveno nego bo vključevala dele koncerna, ki so lani ustvarili za 15 milijard evrov prihodkov od prodaje, prihodki enote za svetila pa so bili vredni sedem milijard evrov.

Podrobnosti o izvedbi načrta bodo predstavili v letu 2015.

»Obe podjetji bosta lahko vlagali v krepitev rasti in dobičkonosnosti, s čimer bosta ustvarili občutno večjo vrednost za naše stranke, zaposlene in delničarje,« navajajo v Philipsu. Obe podjetji bosta imeli sedež na Nizozemskem, ali bodo pri tem prizadeta delovna mesta, pa še niso mogli oceniti.

Po ocenah koncerna je enota za zdravstveno nego vredna več kot sto milijard evrov, enota za svetila pa več kot 60 milijard evrov. Nova struktura naj bi v letu 2015 ustvarila sto milijonov evrov prihrankov, v letu 2016 pa naj bi prihranili še 200 milijonov evrov. Bodo pa stroški prestrukturiranja do leta 2016 na leto znašali okoli 50 milijonov evrov.

Koncernom, kot sta Philips in ameriški General Electric, pomenijo vse ostrejšo konkurenco podjetja, kot sta Samsung in LG. Trg se vse bolj usmerja v svetila z nizko porabo in druge nove tehnologije.

Philips se je v zadnjih letih v luči nizkocenovne konkurence iz držav v razvoju že osredotočil na proizvodnjo naprav z višjo dodano vrednostjo, kjer so marže višje. Lani je napovedal odprodajo enote za zabavno elektroniko, potem ko je proizvodnjo televizorjev odprodal že leta 2012.

Philips je bil ustanovljen leta 1891, zaposluje pa okoli 112.000 ljudi po vsem svetu.