Piloti navdušeni nad slovensko inovativno uro

V nekaj dneh so dobili skoraj vseh 100 načrtovanih prednaročil. Zaključujejo tudi pogovore z investitorji.

Objavljeno
16. januar 2017 17.52
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana − Ekipa MedicoApps, ki je ustvarila prestižno ročno uro za pilote Flysentinel in hkrati prvi nadzorni sistem na svetu, ki meri njihovo psihofizično stanje med letom, je pred dvema ključnima prelomnicam. Zaključujejo fazo zbiranja prednaročil, v kateri so že navdušili skoraj 100 pilotov po vsem svetu. Poleg slovenskih še poklicne in športne pilote iz ZDA, Madžarske in držav nekdanje Jugoslavije.

»Tako navdušenega odziva pilotov res nismo pričakovali. Vedeli smo, da imamo izjemen produkt, a nismo si upali predstavljati, da bomo že v prvih nekaj dneh pridobili skoraj vseh 100 načrtovanih prednaročil iz vsega sveta. Še posebej smo ponosni, da nas kot eden naših prvih uporabnikov podpira tudi eden najboljših svetovnih akrobatskih pilotov Peter Podlunšek,« je uspešen začetek trženja komentiral direktor in soustanovitelj podjetja Primož Grajžl.

V naslednjem koraku bodo nagovorili velike letalske družbe, njihovi glavni ciljni trgi pa so Nemčija, Francija, VB in ZDA ter v kasneje še Kitajska, ki je pred kratkim sprostila zakonodajo o posedovanju letal fizičnih oseb.

Zaključujejo pogovore s strateškimi investitorji

Za konec letošnjega leta bodo rešitev FlySentinel ponudili tudi gasilcem, vojakom in starejšim ljudem. »Za ta korak bo seveda potreben dodaten razvoj in prilagoditev oblike, a ker vemo, da se za zagotavljanje konkurenčnosti razvoj ne sme nikoli ustaviti, že imamo nove ideje, kako še izboljšati našo napravo ter tako narediti letenje še bolj varno. Razvoj bomo nadaljevali v smeri merjenja krvnega pritiska na zapestju in neinvazivnega merjenja ravni sladkorja v krvi, pri čemer nam bo v izjemno pomoč tudi investicija korporativnega strateškega vlagatelja za podporo pri nadaljnjem razvoju in prodaji naših rešitev,« optimistično napoveduje Grajžl.

Ekipa namreč s pomočjo kluba Poslovnih angelov Slovenije zaključuje pogovore s korporativnimi strateškimi investitorji, ki bodo podjetju pomagali pri nadaljnjem razvoju in prodaji.

Podjetje je jeseni 2015 prejelo investicijo SK75 Slovenskega podjetniškega sklada. Že v začetku se je podjetju kot soustanovitelj pridružil tudi priznani slovenski oblikovalec Jure Miklavc, ves čas pa pri razvoju sodeluje podjetje LXNAV, ki ima dolgoletne izkušnje pri razvoju elektronike in programske opreme.

Ura pilota obvešča in mu svetuje

V zadnjih letih je razvoj tehnologij v letalstvu, predvsem pri navigacijskih in nadzornih sistemih letenja zelo napredoval, medtem ko se sistemi za nadzor psihofizičnega stanja pilota v letalu niso bistveno spremenili.

Ob naraščanju števila športnih in potniških pilotov se povečuje tudi število starejših pilotov s kroničnimi obolenji, ki lahko vodijo v nenadne zdravstvene težave med letom, kot so srčni infarkt, težave z dihanjem in podobno, pri dolgih letih na velikih višinah pa do nenadnih zdravstvenih težav prihaja tudi pri mlajših in popolnoma zdravih pilotih.

V tem sta poslovno priložnost zaznala dva člana AK Celje, oba pilota in strokovnjaka na področju računalništva ter medicine, ustanovila podjetje MedicoApps in zagnala razvoj prototipa ročne ure za nadzor psihofizičnega stanja pilota, hkrati pa testirala medicinske algoritme, ki javljajo kritična stanja.

Pametna ura Flysentinel Foto: arhiv podjetja

FlySentinel nadzoruje srčni utrip, telesno temperaturo ter nasičenost kisika v krvi, ves čas pa meri tudi temperaturo okolja, hrup, vlažnost, CO, G-sile in koordinate GPS. Tako identificira potencialna tveganja in o njih obvešča pilota, mu svetuje, kaj naj stori, da reši nastalo težavo, v primeru nesreče pa lahko pošlje tudi klic v sili ter sporoči GPS lokacijo. Pilot uro nosi in uporablja kot pametno uro v njenem pasivnem načinu dela. Po koncu poleta pa lahko vse podatke shrani tudi v oblak za kasnejšo obdelavo in analizo.