Pinus kmalu v rokah ameriškega partnerja Albaugha

Proizvodnja v raškem Pinusu, ki je v prisilni poravnavi, deluje s polno močjo, saj so od ameriškega partnerja prejeli potrebne surovine za dodelavne posle.

Objavljeno
01. oktober 2014 13.36
regent/PINUS
C. P., gospodarstvo, STA
C. P., gospodarstvo, STA

Rače − Tovarna kemičnih izdelkov Pinus, ki je še vedno v lasti poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, zaradi dolgov do bank pa postopek njene prodaje vodi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bo, kot poroča STA, v kratkem dobila novega lastnika. V igri za nakup Pinusa ostaja le še ameriški poslovni partner Albaugh.

»Pogajanja so še vedno v teku. Banke usklajujejo zadnje ponudbe. Težko točno napovem, kdaj bo vse skupaj končano, mora pa biti čim prej, saj se že mudi tudi nam,« je dejal predsednik Pinusove uprave Marko Klemenčič in dodal, da DUTB dobro opravlja svojo vlogo pri pogajanjih z ameriškim interesentom. Stvari po njegovem mnenju tečejo v pravi smeri.

Naprodaj je celotno Pinusovo premoženje

Za nakup Pinusa, ki je od konca leta 2012 v pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, sta sicer prispeli dve zavezujoči ponudbi, ob ameriški neuradno še ponudba italijanskega Diachema. Klemenčič je povedal, da je Albaugh po nekaj srečanjih ostal edini potencialni kupec, z njim pa naj bi bile najbolj zadovoljne tudi banke upnice, med katerimi ima po prevzemu dolga do NLB in NKBM največji delež DUTB.

Klemenčič je potrdil, da je naprodaj celotno premoženje podjetja, torej tudi sežigalnica in dejavnost logistike, ki naj bi ju bil novi lastnik prav tako pripravljen obdržati. Američane sicer zanima predvsem proizvodnja sredstev za varstvo rastlin, kar bi jim omogočilo hiter vstop na evropski trg, saj ima Pinus dovoljenja za trženje svojih izdelkov v 12 državah EU.

Prodajo vse, kar naredijo

Čeprav Pinus zdaj deluje s polno močjo, mu je prodaja v primerjavi z lanskim letom nekoliko upadla. Do konca avgusta so ustvarili za okoli 3,2 milijona evrov prihodkov. »To je predvsem posledica dejstva, da ne moremo dovolj hitro zagotavljati obratnih sredstev za nakup materiala. Prodamo vse, kar naredimo. Če bi imeli več obratnih sredstev, bi lahko naredili še več. Stroške skušamo znižati, kolikor je le mogoče,« je o poslovnih težavah povedal predsednik Pinusove uprave Marko Klemenčič.

V podjetju so zaposlenim po njegovih zagotovilih poplačali večino zaostalih dolgov, ni pa še bila v celoti izplačana avgustovska plača, ki je zapadla v plačilo 18. septembra. Proizvodnja, kot rečeno, zdaj teče nemoteno, saj so od ameriškega partnerja prejeli potrebne surovine za dodelavne posle.