Pipistrel bo zagnal proizvodnjo v Gorici

V goriški hali bodo izdelovali letala za ZDA, električne pogone za Kitajsko in Naso, menda pa tudi program za Uber.

Objavljeno
25. maj 2017 19.49
imo-Ivo Boscarol
K.M., STA
K.M., STA

Gorica - Proizvodna hala, ki jo je družba Pipistrel zgradila ob robu letališča v Gorici, bo končno zaživela. Prihodnji teden bodo namreč v njej zagnali proizvodnjo, je na današnji novinarski konferenci napovedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Po poročanju STA je v hali trenutno zaposlenih 12 delavcev, ki bodo začeli z izdelavo letal za ZDA. Že zdaj so jih sestavljali v najetih prostorih v Italiji, saj izvoz letal iz Slovenije v ZDA še ni mogoč. Na goriškem letališču na Rojcah bodo izvajali tudi več testnih letov, ker imajo na Goriškem kar 80 več letalnih dni, kot jih lahko izvedejo v Ajdovščini.

V Gorici bodo lahko proizvajali tudi večja letala. Zagnali bodo proizvodnjo štirisedežnega letala Panthera, po Boscarolovih besedah so jih prodali že 140.

»Po začetku gradnje smo se odločili, da bomo tukaj proizvajali električni program letal, saj v tistem delu Ajdovščine, kjer imamo proizvodnjo, obstaja težava z zelo močnimi električnimi priključki. Tu pa imamo 110-kilovoltni daljnovod praktično v tovarni in zato lahko tukaj testiramo in polnimo celoten električni program,« je dejal Boscarol.

V Gorici bodo menda delno proizvajali tudi program za Uber, ki ga še razvijajo, nekaj bo tudi električnih pogonov za Kitajsko in Naso. V goriški tovarni bodo začeli delati z 12 zaposlenimi inštruktorji, ki bodo učili nove delavce. Do konca leta naj bi v njej delalo že okrog 50 zaposlenih, kasneje pa bodo z dozidavo še ene stavbe v velikosti 4000 kvadratnih metrov zaposlili še več ljudi.

»V dveh do treh letih bomo tako popolnoma operativni in pričakujem, da bomo lahko delali eno Panthero na dan ali več, tukaj pa bo zaposlenih okrog 200 ljudi,« je še pojasnil Boscarol.

Županja občine Sovodnje ob Soči Alenka Florenin je po poročanju STA povedala, da Pipistrel v okolje na obrobju italijanske Gorice prinaša svežino in upanje. Kljub temu pa nekateri menijo, da je slovensko podjetje v Italiji moteče, kar dokazujejo z vandalskimi akcijami, ki so še zdaj vidne na steklenih oknih.

Po drugi strani so Boscarolov doprinos k razvoju Italije opazili tudi na državni ravni. Zato bo Boscarol prihodnji teden iz rok italijanskega veleposlanika v Sloveniji prejel odlikovanje reda italijanske zvezde, ki ga za svoje zasluge podeljujejo tudi nekaterim zaslužnim tujim državljanom.