Pipistrel v partnerstvo z Uberjem

Sodelovala bosta pri razvoju električnega letalnika z navpičnim poletanjem za namene prevozov v velemestih.

Objavljeno
25. april 2017 18.38
acr*Boscarol
Ba. Pa., STA, Blaž Močnik
Ba. Pa., STA, Blaž Močnik

Dallas/Ajdovščina – Ajdovski proizvajalec letal Pipistrel je z ameriškim Uberjem, ki upravlja aplikacijo za naročanje prevozov, sklenil partnerstvo pri razvoju električnega letalnika z navpičnim poletanjem za namene prevozov v velemestih. 

Cilj partnerstva je uporabnikom bodočega omrežja Uber Elevate Network omogočiti, da bodo lahko naročili prevoz s Pipistrelovim VTOL (Vertical Take Off and Landing) plovilom za zanesljiv prevoz vsem svojim strankam, ne glede na to, kje se nahajajo, sporočajo iz Pipistrela.

»Ponosen sem, da je Uber prepoznal naše znanje, izkušnje in vodilni položaj na področju električnega letalstva. To partnerstvo označuje začetek zanimive poti proti popolnoma novim načinom potovanja, ki uporabnikom ne bodo prihranili samo časa, temveč bodo predvsem prijaznejši do okolja,« je prepričan generalni direktor Skupine Pipistrel Ivo Boscarol.

Podobno optimističen je bil tudi drugi podpisnik pogodbe, direktor letalskega inženiringa UBER Mark Moore: »Pri Uberju smo navdušeni, da lahko delamo skupaj s Pipistrelom in da bomo začeli z razvijanjem VTOL plovil za Uber Elevate. Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki dandanes serijsko izdeluje in prodala električna letala. Z novo tovarno, ki bo povečala njihove proizvodne zmogljivosti, so pomemben partner, ki bo omogočil, da Uberjeva mreža VTOL plovil postane realnost.« 

Tako bo zgledalo Uber Elevate omrežje mestnih letečih taksijev. Ilustracija: Reuters

Ajdovsko visokotehnološko podjetje, ki je lani s kitajsko družbo Sino sklenilo 350 milijonov evrov vredno partnerstvo na področju letalstva in tako vstopilo v novo obdobje razvoja, je usmerjeno v razvoj električnih pogonov in drugih tehnologij za trajnostno mobilnost v letalstvu.

V okviru projekta Hipstair je Pipistrel skupaj z mednarodnimi partnerji, med katerimi je nemški velikan Siemens, razvil hibridno električni pogonski sklop za letala. V sodelovanju z nemškim nacionalnim inštitutom za letalske in vesoljske tehnologije DLR pa je Pipistrel naredil hibridno letalo s tehnologijo vodikovih celic, ki je lani jeseni prvič poletelo z letališča v Stuttgartu.

Boscarol je že večkrat izpostavil tudi svojo vizijo množične uporabe letalnikov na električni pogon pri vsakodnevnih prevozih v velemestih.