Pipistrelu odlikovanje predsednika Türka

Danilo Türk je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel za prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije.

Objavljeno
20. oktober 2011 11.31
Posodobljeno
20. oktober 2011 13.31
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel za "njegov prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije ter za uveljavljanje zmagovite inovativne filozofije, s katero je tudi Slovenijo postavil med tehnološke velesile", so sporočili iz urada predsednika, poroča STA.

Kot so v uradu zapisali v obrazložitvi, je Pipistrel s svojim štirisedežnim letalom na električni pogon vodilno podjetje na svetu pri razvoju okolju prijaznih in energetsko učinkovitih letal, Slovenija pa s tem svetovna sila v razvoju ekološkega letalstva.

Na sam vrh ga je postavila letošnja prva nagrada na Nasinem mednarodnem tekmovanju malih osebnih letal v Kaliforniji, kjer je ekipa dokazala izjemne dosežke svojega letala taurus G4, ki je izdelek njenega vrhunskega tehnološkega znanja, in gladko premagala svetovno konkurenco.

"Čeprav je svojo vodilno vlogo pri razvoju okolju prijaznih letal Pipistrelova ekipa dokazovala s svojimi uvrstitvami že prej, je bila energetska učinkovitost Pipistrelovega letala letos presenečenje tudi za strokovnjake, saj se je pokazalo, da je njihovo letalo desetkrat učinkovitejše od običajnih in torej visokokonkurenčno tudi avtomobilski industriji," pravijo.

Z letošnjimi dosežki so električna letala po mnenju njihovih snovalcev iz eksperimentalne faze prešla v uporabno letalstvo, električno letalstvo pa se izenačuje s tistim na fosilno gorivo. Širša uporaba električnega letalstva je dober obet tudi za varovanje ozračja, ne samo zato ker ne onesnažuje okolja z ogljikovim dioksidom, ampak ga tudi zvočno ne onesnažuje.

"Pipistrelov uspeh je dosežek dela vrhunskih strokovnjakov, ki, vpeti v znanstvena dognanja, uspešno prenašajo najnovejše znanje v prakso in ga plemenitijo s svojimi inovacijami, ustvarjajo novo znanje in z njim prodirajo v svet," so zapisali in dodali, da je Pipistrelov dosežek tudi izraz poslovne filozofije, ki temelji na jasni viziji, družbeni in okoljski odgovornosti, družbeni občutljivosti, strokovni osredotočenosti in poslovni etiki, ki so temeljna zahteva vsakega trdnega uspeha.

Pipistrel se po navedbah predsednika s tem uvršča v krog tistih slovenskih podjetij, ki so se zavezala odličnosti in jim to odličnost priznavajo tudi drugi, poslovni partnerji in širša družba.