Pipistrelu prestižni nagradi na največji ameriški letalski prireditvi

Dvosedežno motorno ultralahko letalo Alpha Trainer pa je pridobilo certifikat LSA, kar podjetju zagotavlja prodajo v ZDA.

Objavljeno
30. julij 2012 11.39
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Ajdovščina - Kot vsako leto se je podjetje Pipistrel tudi letos udeležilo letalskega sejma in srečanja Oshkosh Airventure v ameriški zvezni državi Wisconsin, verjetno največje letalske prireditve na svetu sploh. Kljub temu, da se sejma udeležuje že celo desetletje, je bil letošnji Airventure za Pipistrel daleč najuspešnejši do sedaj.

Na sejmu je Pipistrelov novi »otrok«, dvosedežno motorno ultralahko letalo Alpha Trainer, ki je namenjeno predvsem šolanju novih pilotov, pridobilo certifikat LSA (Light Sport Aviation) ameriških letalskih oblasti. Ta certifikat pomeni, da bo podjetje Pipistrel odslej lahko letalo Alpha Trainer prodajalo tudi v ZDA in v vseh državah, ki priznavajo ameriško LSA zakonodajo.

Alpha Trainer je bil tudi prvič predstavljen v zraku pred številno ameriško publiko, saj sejem Airventure v enem tednu obišče preko tristo tisoč obiskovalcev. Na sejmu je letalo poželo veliko zanimanja in pa tudi že preko deset fiksnih naročil z vplačanimi avansi.

Poleg uspešne predstavitve novega modela letala pa je podjetje Pipistrel na sejmu prejelo tudi dve od najprestižnejših ameriških letalskih nagrad.

Nagrado Dr. August Raspet Memorial že od leta 1960 podeljuje združenje EAA (Experimental Aircraft Association, združenje za eksperimetnalno letalstvo, ki povezuje več deset tisoč inženirjev, izumiteljev in graditeljev letal po vsem svetu). Vsako leto jo podelijo osebi, podjetju ali organizaciji, ki odločilno pripomore k napredku znanosti in tehnologije na področju letalstva.

V več kot petdesetletni zgodovini so nagrado Dr. August Raspet Memorial prejeli velikani letalske industrije in izumitelji, kot so npr. John Thorp, Curtiss Pitts, Burt Rutan, Alan in Dale Klapmeier ter Gordon Pratt.

Letos je to nagrado kolektivno prejela ekipa Pipistrel, kar je nedvomno dokaz, da je Pipistrelova inovativnost končno priznana in cenjena tudi v zibelki in hkrati svetovni prestolnici letalstva – ZDA . V imenu ekipe Pipistrel je nagrado prejel zastopnik za ZDA Michael Coates, ki je s svojo ekipo poskrbel za odlično predstavitev podjetja Pipistrel na sejmu v Oshkoshu.