Imamo lex Mercator, Agrokor bo saniral reševalec Enrona

Jutri bodo znani lanski poslovni rezultati Mercatorja in ti niso prav blesteči.

Objavljeno
25. april 2017 17.06
regent mercator
Novica Mihajlović, Božena Križnik
Novica Mihajlović, Božena Križnik

Ljubljana - Poslanci so izglasovali zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah, ki so sistemsko pomembne za državo, s katerim poskuša vlada zaščititi Mercator. Izredni upravitelj Agrokorja je za svetovalca pri sanaciji najel družbo AlixPartners, ki sodeluje v sanaciji Enrona.

»Izredni član uprave se ne bo ukvarjal z rednimi posli, ampak le z odnosi med hčerinsko družbo in njenim insolventnim lastnikom,« je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek prepričeval poslance, naj podpro tako imenovani lex Mercator. Zakon, ki naj bi vladi omogočil zaščito Mercatorja pred morebitnim izčrpavanjem Agrokorja, je od 73 prisotnih podprlo 47 poslancev, 20 pa jih je bilo proti.

Očitke opozicije, da zakon posega v zasebno lastnino in da je slab znak morebitnim tujim vlagateljem, je Počivalšek zavrnil, saj verjame, da je zakon primeren in sorazmeren. Opozicija je vlado še opozorila, da izredni član uprave, ko in če bo imenovan, preprosto ne bo mogel spremljati in ustaviti domnevno škodljivih poslov na račun Mercatorja.

Insolventni lastnik lahko posel, ki bi škodil Mercatorju in koristil Agrokorju, izpelje tudi posredno prek več nepovezanih družb.

Rezultati Mercatorja bodo znani danes

Znano je, da bi moral Mercator svoje lanske poslovne rezultate objaviti že prejšnji torek, vodstvo družbe pa je objavo preložilo za en teden. Seja nadzornega sveta Mercatorja je bila danes popoldne, jutri ob 11. uri pa bo predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić na novinarski konferenci rezultate vendarle predstavil. Pred uradno objavo krožijo ugibanja, da so rezultati Mercatorja slabi. Zaradi spremenjenih odnosov med koncernom in njegovimi hčerinskimi družbami je moral Mercator ustvariti velike rezervacije, saj je poplačilo terjatev do Agrokorja postalo zelo negotovo. Zaradi teh rezervacij se je rezultat poslabšal, po nekaterih ocenah na več deset milijonov izgube.

Ena od zamisli, kako pomagati družbi na južnih trgih, je ponovni prenos trgovske dejavnosti v Bosni in Hercegovini. Tam je po prevzemu Mercatorjeve trgovine zamenjal Konzum, Mercator pa je ostal lastnik in najemodajalec. Poteza se ni izkazala za učinkovito, saj se je prodaja zmanjšala.

Medtem v Zagrebu ...

Lex Mercator je neposredni odgovor na podoben zakon, ki ga je za sanacijo Agrokorja sprejela Hrvaška. Na podlagi tega zakona je hrvaška država na čelo nasedlega velikana postavila Anteja Ramljaka. Ta je danes za novega svetovalca v sanaciji Agrokorja najel ameriško družbo AlixPartners. Družba s 1600 zaposlenimi v 27 državah je sodelovala tudi v sanaciji tekstilnega velikana Fruit of the Loom, razvpiti Enron, General Motors in Parmalat so tudi med njihovimi strankami. Med referencami s področja trgovine pa imajo ameriški Kmart in belgijskega trgovca Delhaize, ki ga je v škripce pahnil nakup srbske trgovske družbe Delta Maxi.