Po Dinersu zahteve za stalni nadzor Banke Slovenije

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije je sprejel odločitev o nadaljnjem postopanju v primeru Diners.

Objavljeno
03. september 2013 16.49
Slovenija, Ljubljana, 02.December2008, Plačevanje gostinskih uslug s kreditnimi koarticami. Foto: Igor Zaplatil/Delo
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - V želji, da se primeri kot je bil Diners ne bi več zgodili, so se člani upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije na včerajšnji seji zavzeli za večji stalni nadzor regulatorja nad finančnimi institucijami. Dogovorili so se, da bodo pristojnim institucijam pisno posredovali pobudo za spremembo zakona o plačilnih storitvah in sistemih.

Člani odbora so se seznanili s pravno analizo o morebitni odgovornosti Banke Slovenije pri nadzoru in spremljanju poslovanja Dinersovih družb v Sloveniji. Znano je, da so Dinersove družbe v Sloveniji dolgovale trgovcem 29 milijonov evrov, terjatve do trgovcev pa je v nadaljnjem postopku poravnal Diners Club International (DCI).

V Trgovinski zbornici so pojasnili, da iz omenjene analize izhaja, da pravne podlage za ugotavljanje odškodninske odgovornosti ni, nedvomno pa Banka Slovenije kot regulator ni opravila svojega dela z odliko. Člani upravnega odbora so zahtevali, da Banka Slovenije nemudoma pojasni obliko zavarovanja morebitnih neplačanih terjatev pri poslovanju z novim nosilcem franšize Diners v Sloveniji, kot tudi presojo o stopnjah tveganja, ki ga nosijo trgovci pri poslovanju s to in ostalimi karticami. V zbornici so predlagali, da se pripravijo ustrezne zakonodajne rešitve v zakonu o plačilnih storitvah in sistemih, s katerimi se seznani pristojno ministrstvo za finance in državni zbor.