Po skoraj enem letu stekli postopki za prodajo Intereurope

Banke so danes javno objavile obvestilo o začetku prodajnega postopka.

Objavljeno
05. december 2014 11.51
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Banke, lastnice 72,13-odstotnega deleže v Intereuropi, ki so januarja podpisale mandatno pogodbo za prodajo delnic te družbe, so danes javno objavile obvestilo o začetku prodajnega postopka. Objava je namenjena potencialnim vlagateljem, ki lahko izrazijo svoj interes za nakup delnic logističnega koncerna.

Zainteresirani vlagatelji lahko zahtevajo dodatne informacije o sodelovanju pri finančnih svetovalcih, to sta družbi Raiffeisen Centrobank in Lazard. Današnje obvestilo pa ne pomeni ponudbe za nakup ali nagovarjanje k oddaji ponudbe za vpis oz. nakup delnic ali spodbude za vstop v kakršnokoli investicijsko dejavnost, izhaja iz javne objave v Financah.

SID banka, ki ima v lasti 18 odstotkov delnic Intereurope, NLB (17,4 odstotka), Gorenjska banka (11,2 odstotka), Raiffeisen banka (10,4 odstotka), SKB (8,2 odstotka) in Banka Koper (2,7 odstotka) so prodajo skupaj 67,8 odstotka delnic Intereurope napovedale konec januarja. Takrat so podpisale mandatno pogodbo za prodajo delnic s svetovalcema Lazard in Raiffeisen Centrobank.

Lastnice koprske družbe so postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi NKBM, ki pa je te delnice konec decembra lani prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Kot kaže, se je slednja pridružila konzorciju prodajalcev.

Koncern Intereuropa je v prvih devetih mesecih letos ustvaril 160,4 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček koncerna se je z lanskih petih milijonov evrov zmanjšal za 93 odstotkov na 351.000 evrov. Vodstvo družbe slabše poslovanje pripisuje naravnim ujmam, ukrajinski krizi in vstopu Hrvaške v EU.