Po združitvi še v prevzem skupine Alta

Družbe Publikum Holding, Gaznafta Investments limited in Glen so objavile prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Alta skupine.

Objavljeno
22. december 2015 17.14
V. T.
V. T.

Ljubljana – Z objavo prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic skupine Alta se odpira zadnja stopnička za dokončno koncentracijo lastništva največje zasebne (nebančne) borznoposredniške družbe v Sloveniji.

Družbe Publikum Holding, Gaznafta Investments limited in Glen so danes objavile prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Alta skupine. Ta nebančna finančna skupina je nastala leta 2009 z združitvijo dejavnosti borznih družb Poteze, Publikuma in Medvešek Pušnika kot odgovor na finančno krizo, ki je takrat močno zajedla tudi v borznoposredniško dejavnost.

Gospodarska kriza ni temeljito oklestila le dobičkov vlagateljev, temveč tudi prihodke domačih borznoposredinških družb, zato je bilo združevanje pravzaprav logičen in pričakovan korak. Danes ima skupina pod svojim okriljem 20 vzajemnih skladov in 60.000 komitentov.

Kdo so lastniki Alte

Z objavo ponudbe za prevzem lahko javnost dobi vpogled, kdo so lastniki skupine Alta. Gre za peščico posameznikov, nekateri med njimi veljajo za stare mačke domače borzne industrije, denimo glavna lastnika Publikuma Holding Zvone Taljat in Dean Čendak.

Javnosti manj znan član prevzemnega konzorcija je družba Glen, ki je v lasti nekdanjih menedžerjev Lesnine z Bojanom Papičem na čelu. Družba Glen je leta 2013 izplačala nekdanjega solastnika Medvešek Pušnika Franca Gajška, ki je bil sicer bolj znan kot lastnik Metalke trgovina.

Publikum holding že od združitve obvladuje dobrih 50 odstotkov skupine Alta, Ivan Pušnik prek ciprske družbe Gaznafta Investments Limited 14,3-odstotka, Glen pa 28 odstotkov skupine Alta, skupaj torej obvladujejo 92,39-odstotkov vseh delnic skupine Alta. Prevzemniki za delnico skupine Alta ponujajo 2,5 evra.