Počivalšek za Bloomberg: Za Mercator je več zanimanja

O imenih morebitnih kupcev sicer ni govoril, je pa zatrdil, da države ni med njimi.

Objavljeno
21. februar 2018 15.05
Zdravko Počivalšek - minister za gospodarstvo 29.januarja 2018 [Zdravko Počivalšek,ministri,Ministrstvo za gospodarstvo,gospodarstvo]
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Slovenska vlada podpira vsako možnost, ki bo pomagala Mercatorju, da reši svoje probleme, je danes za Bloomberg dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da je za Mercator več zanimanja. O imenih morebitnih kupcev sicer ni govoril, je pa zatrdil, da države ni med njimi.

Počivalšek je sicer že večkrat javno zatrdil, da si država prizadeva za Mercator najti stabilnega in dolgoročnega lastnika, ki bi družbi omogočil razvoj tudi naprej. Mercator po njegovih besedah potrebuje partnerja, ki mu bo omogočil preoblikovanje poslovnega modela in dolgoročno vzdržnost s prestrukturiranjem dolga.

Mercator je sicer v rokah hrvaškega Agrokorja, s katerim upravlja hrvaška vlada. Do spremembe lastništva tako lahko pride na dogovorni ravni s kupoprodajno pogodbo, ob čemer v Sloveniji poteka tudi odprt boj za lastništvo Mercatorja v določenih upniško-pravnih postopkih, ki jih vodi ena od velikih tujih bank, je za spletni Večer opozoril Počivalšek. Gre za rusko Sberbank.

Novi Agrokor novi lastnik Mercatorja

Mercator bo v prihodnjih mesecih dobil novega lastnika. Če bodo upniki Agrokorja podprli prestrukturiranje - če dogovora ne bo, Agrokorju grozi stečaj -, bo njegov novi lastnik postal novi Agrokor, ki naj bi ga ustanovili na pogorišču sedanjega sistema.

Na novo lastništvo se medtem pripravljajo tudi v Mercatorju - pri bankah iščejo soglasje za spremembo lastništva. Sporazum z bankami, ki ga je Mercator leta 2014 po Agrokorjevem prevzemu podpisal z bankami, ima namreč klavzulo, po kateri bi banke lahko denimo blokirale zamenjavo lastnika, če se z njo ne bi strinjale. Težav s pridobivanjem tega soglasja v Mercatorju menda ne pričakujejo.

Omenjeno soglasje je sicer pomembno tudi za Agrokor. Mercator naj bi imel po napovedih Anteja Ramljaka - ta je danes odstopil z mesta izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor - v novem Agrokorju večjo oziroma najpomembnejšo vlogo v strukturi prihodkov in denarnega toka.

Po informacijah, ki so jih v zadnjih dneh pridobili na portalu Siol, so zato v Agrokorju pripravili načrt, po katerem bi terjatve do bank upnic, ki ne želijo dati soglasja za spremembo lastništva Mercatorja, odkupil eden od mednarodnih skladov tveganega kapitala.

Po neuradnih informacijah Siola gre za sklad, ki ga upravlja ameriška investicijska družba Elliott Management Corporation, ki upravlja 34 milijard ameriških dolarjev sredstev. Njen lastnik je Paul Singer, ki je v zadnjih dveh desetletij trgoval z dolgom številnih podjetij in držav, med drugim Argentine, Peruja in Konga (Brazzaville), zaradi česar so ga mediji v preteklosti označevali za »jastreba«.

Katere banke so skladu prodale svoje terjatve do Mercatorja in po kolikšni ceni, uradno ni mogoče izvedeti, še navaja portal Siol, ki je že oktobra lani poročal, da se je za odkup terjatev do Mercatorja zanimal sklad Quantum, ki ga upravlja vlagatelj in milijarder George Soros. Za ves paket naj bi bil pripravljen plačati okoli 150 milijonov evrov. To je le nekaj manj od četrtine njihove nominalne vrednosti. Matična družba Mercator bankam upnicam dolguje 650 milijonov evrov.