Pod žarometom: Aleksander Mervar

V TE-TOL bi mu dali direktorski položaj, a se je Mervar leta 2007 odločil za prestop v Istrabenz Gorenje

Objavljeno
04. oktober 2013 23.47
Aleksander Mervar na novinarski konferenci družbe ELES, Ljubljana 04.Oktobra 2013.
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Od 26. oktobra bo Aleksander Mervar štiri leta direktor Elesa, sistemskega operaterja elektroenergetskega sistema Slovenije. Mervar je opaznejšo pot v energetiki začel na prelomu tisočletja kot direktor gospodarsko-finančnega sektorja v domači Termoelektrarni Trbovlje. Junija 2001 ga je vlada, ki je bila takrat še večinska lastnica, imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Termoelektrarne-toplarne Ljubljana. Leto pozneje je Mervarja mogoče najti v sestavi občinskega sveta Zagorja na listi LDS. Tudi zdaj Mervar ne skriva, da je bil v času Janeza Drnovška ponosen član LDS, pozneje pa tudi med ustanovnimi člani Zaresa. »A že dolgo nisem več med člani nobene stranke, niti Državljanske liste, kar mi pripisujejo,« pravi Mervar.

V TE-TOL je Mervar, po mnenju poznavalcev, uredil sistem razpisov za dobavo indonezijskega premoga in tudi pocenil dobave, postavil podlage za postavitev dogorevalne rešetke za lesne sekance in podlago za naložbo v plinsko parno enoto. Zadnje pozneje ni uspelo postaviti niti Mervarju niti Blažu Košoroku, ki je zdaj generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne, v energetiko pa ga je uvedel prav Mervar.

V TE-TOL bi mu dali direktorski položaj, a se je Mervar leta 2007 odločil za prestop v Istrabenz Gorenje. To energetsko družbo sta vodila z Robertom Golobom, ki je pozneje z Gen-I naredil pravo revolucijo tako v prodaji poceni elektrike kot v prodaji poceni zemeljskega plina. Za Goloba se je odločil še Igor Bavčar, Mervar pa je avgusta 2008 nepreklicno odstopil in odšel iz družbe. Z Golobom sta še danes na bojni nogi. Mervar je še pred tem, julija 2008 očital vladi (minister za gospodarstvo je bil Andrej Vizjak), da nima nobene energetske strategije.

Ob prvem razreševanju Vitoslava Türka kot direktorja Elesa in imenovanju Milana Jevšenaka za zastopnika družbe oktobra 2009 je Mervar postal namestnik direktorja Elesa. Znašel se je v zanimivi družbi, namestnik direktorja je (tako kot zdaj) takrat bil Türk in Liljana Perči Štefančič. Letos so se na vrhu Elesa zamenjali že trije. Najprej so nadzorniki sporno zamenjali Milana Jevšenaka s Türkom, nato tega zaradi črne gradnje z zastopnikom Janezom Hrovatom. Četrti bo Mervar, ki bo 26. oktobra odstopil kot član nadzornega sveta Soda. Kot enega večjih izzivov Mervar vidi prav ureditev medčloveških odnosov v družbi. »Če zamenjaš v enem letu štiri direktorje, ni lahko,« je dejal. Kandidaturo za direktorja je Mervar še nedolgo tega zavračal. Vendar ga je v to prepričevalo veliko prijateljev in tudi, kot je še dejal, verjame vase, pozna družbo in ve, kaj ga čaka v prihodnje.