Pod žarometom: Janez Saje

Za funkcijo pooblaščenca za skladnost poslovanja SDH je bil izbran izmed devetih prijavljenih na zadnjem razpisu marca.

Objavljeno
03. maj 2017 00.13
Janez Saje z majem postaja pooblaščenec za skladnost poslovanja na SDH v Ljubljani, 26. april 2017 [Janez Saje,SDH,Ljubljana,portreti]
Su. K.
Su. K.
Janez Saje iz bančništva odhaja po dobrih dvajsetih letih in z današnjim dneh obrača nov list na svoji profesionalni poti: iz Skupine NLB, v kateri je nazadnje opravljal funkcijo člana uprave družbe NLB Leasing, gre na bistveno slabše materialne pogoje. Plača pač ni vse. Njegov predhodnik je prejemal 4950 evrov bruto osnovne plače, h kateri so šli seveda še vsi dodatki. Funkcija pooblaščenca za skladnost poslovanja ni vezana na mandat uprave SDH, z nje pa ga je mogoče razrešiti le s soglasjem nadzornega sveta.

Saje danes začenja na področju, ki mu je blizu po značaju in načinu delovanja ter bo morda na tej funkciji lahko storil kaj dobrega za državo. Po zakonu o SDH pooblaščenec bdi tudi nad nedovoljenimi vplivi politike in interesnih skupin na sprejemanje odločitev v holdingu, kar bo zanimivo opazovati, saj se zdi, da brez vpliva vladajoče politike v SDH pri odločanju ne gre. Leta 1962 rojeni Ljubljančan ni človek, ki bi z veseljem delal za tujega lastnika, velja za poštenega in strokovnega, nikoli se ga ni povezovalo s kakšno politično stranko, je družinski človek.

(Pre)večkrat si je upal povedati svoje mnenje, menjave funkcij v skupini NLB so bile sicer dogovorne, a hkrati tudi marsikdaj posledica različnih pogledov z njegovimi nadrejenimi. Ena njegovih najrazvpitejših nadzorniških funkcij do zdaj je bila v banki LHB Frankfurt, kjer je sodeloval pri zamenjavi enega dolgo najmočnejših ljudi v sistemu, Borisa Zakrajška. Med nadzorniki te banke, spomnimo, je bil tudi Igor Bavčar, banka pa je bila ena od štirih glavnih kreditodajalcev Maksime Holdinga, prek katere je Bavčar naskakoval Istrabenz.

Ena od nalog pooblaščenca je tudi vzpostavitev in izvajanje programa zaščite zaposlenih v SDH, ki v dobri veri prijavijo domnevno nezakonito ali neetično ravnanje nadrejenih. Saje finančnim nagradam žvižgačem (te so pred leti uvedli v NLB, do zdaj pa niso izplačali še niti evra) načeloma ni naklonjen, saj je prepričan, da tisti, ki si upa razkriti nepravilnosti, tega ne stori zaradi finančne nagrade, ampak zaradi svojih moralnih načel, vesti in poguma.