Podjetja še naprej na dobri poti, vendar se zvišujejo cene surovin

K skupni rasti gospodarstva so največ prispevala mikro in srednja podjetja, čeprav paradni konj ostajajo velike družbe.

Objavljeno
05. maj 2017 14.40
reut*evri
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Slovenska podjetja so lani nadaljevala z dobrimi rezultati poslovanja. Gospodarske družbe so skupaj ustvarile 3,2 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je 70 odstotkov več kot leto prej. Ugodni trendi se bodo nadaljevali, pričakuje Bojan Ivanc iz Gospodarske zbornice (GZS).

»Slovensko gospodarstvo kaže dobro sliko,« je komentiral Marjan Širaj, vodja sektorja za statistiko in informiranje na Ajpesu. Gospodarske družbe so lani skupaj ustvarile 84,6 milijarde evrov prihodkov, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Po Širajevih besedah so k rasti največ prispevale mikro in srednje družbe. Podjetja so skupaj ustvarila za 3,2 milijarde evrov dobička več kot izgube. Neto čisti dobiček v deležu skupnih prihodkov je dosegel tistega iz leta 2006, ne pa tudi leta 2007, je pojasnil Širaj.

Infografika: Delo

Infografika: Delo

Dobri rezultati so pričakovani, saj so cene surovin lani upadle, medtem ko se je ugodni izvozni dinamiki pridružila tudi rast domače potrošnje, je pojasnil glavni ekonomist Analitike GZS Bojan Ivanc. V gospodarstvu je nastalo 15.000 novih delovnih mest, tako da je bilo v njih zaposlenih največ ljudi po letu 2010, a še vedno 40.000 manj kot leta 2007, je dodal.

»Pričakujemo, da se bodo ugodni trendi nadaljevali, vendar se cene industrijskih in energetskih surovin zopet povečujejo, kar bo vplivalo na nižjo rast dodane vrednosti kot lani,« je pojasnil Ivanc.

Po oceni GZS bodo najbolj rasle predelovalne dejavnosti, trgovina, promet, rast pričakujejo za gradbeništvo in promet z nepremičninami. Zaradi nizkih obrestnih mer ter večje pripravljenosti podjetij in potrošnikov k nakupu večjih kapitalskih dobrin se bodo okrepile tudi finančne dejavnosti.

Leto rasti slovenskih podjetij

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Družbe in podjetniki, ki so predložili letna poročila za lansko leto, so povečali prihodke, zlasti na tujih trgih, število zaposlenih, dodano vrednost in neto dobiček. Dodana vrednost na zaposlenega v gospodarskih družbah je lani znašala 42.094 evrov, kar je dva odstotka več kot leto prej.

Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je analizirala podatke iz pridobljenih letnih poročil za lansko leto. Družbe so, gledano kot celota, izboljšale svoje kazalnike, je dejal Širaj. Skupaj so ustvarila 84,6 milijard evrov prihodkov, od tega 31,9 milijard evrov na tujih trgih. Prihodki na tujih trgih so zrasli za šest odstotkov, od tega v Evropski uniji za sedem odstotkov, izven EU pa so ostali na podobni ravni kot leto prej.

Infografika: Delo

Največ prihodkov so lani ustvarile družbe iz dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, ki jim sledita predelovalna dejavnost ter dejavnost oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

Dve tretjini vseh družb je leto končalo s čistim dobičkom. Največ neto čistega dobička ustvarijo predelovalne dejavnosti, rezultati so dobri za podjetja iz farmacije, telekomunikacij in oskrbo z derivati, medtem ko je, denimo, gradbeništvo predvsem zaradi enega podjetja ustvarilo neto izgubo, je pojasnil Širaj.

Direktorica Ajpesa Mojca Kunšek je opozorila, da v Sloveniji še vedno obstaja plačilna nedisciplina. Z izterjavo poslovnih obveznosti še nismo na dobri ravni, čeprav statistika kaže, da je blokad in plačilne nedisciplina manj. »Potrebno bo še kakšno leto čiščenja,« je dodala.