Podjetje Osem vztraja pri nakupu paštetarne

Kupiti želijo le obrat za proizvodnjo konzerv, ne pa celotne Pomurke.

Objavljeno
10. oktober 2013 17.10
Murska Sobota, 10. oktober 2013.
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota - Miroslav Flisar, lastnik podjetja Osem, ki ima že dve leti in pol v najemu Pomurkino paštetarno, je potrdil, da je še tretjič oddal ponudbo za nakup obrata za proizvodnjo konzerv, ne pa celotne Pomurke. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup Pomurke kot celote ali njenih posameznih obratov, se bo iztekel danes.

Po besedah stečajne upraviteljice Alenke Gril sta v roku oddala ponudbi dva možna kupca, veljavne pa bodo vse ponudbe, ki bodo prispele po pošti s sredinim datumom.

Zato bo Grilova vse prispele ponudbe odprla šele v ponedeljek. Povedala pa je, da se je za nakup Pomurke kot celote ali posameznih obratov zanimala le peščica kupcev, predvsem tujcev. In še ti bolj mimogrede, zato pa so se podrobneje zanimali le za nakup posameznih strojev in opreme. Možni kupec iz Poljske je seznam opreme in strojev, ki bi jih kupil, poslal kar po elektronski pošti.

Miroslav Flisar nam je potrdil, da je njegovo podjetje oddalo ponudbo za nakup izključno obrata za proizvodnjo konzerv, ne pa celotne Pomurke. Podjetje Osem ima obrat v najemu že tretje leto in je doslej v urejanje obrata, nakup strojev in opreme iz za plačilo najemnine porabilo dobrih 600.000 evrov. »Za nakup obrata sem se že pogajal z bankami upnicami Pomurke, ki načeloma soglašajo z mojo ponudbo, podrobnosti o izpeljavi posla pa nismo dorekli. To bomo naredili v primeru, če bo stečajni senat soglašal z mojo ponudbo,» je povedal Flisar.

Če bo podjetje Osem kupilo obrat za proizvodnjo konzerv, bo povečalo proizvodnjo in tudi število izdelkov, ki bi jih prodajali tudi na tujih trgih. Te dni so že poslali na hrvaški trg prvo pošiljko paštet. V podjetju, ki zaposluje 19 delavcev, mesečno naredijo 60 ton izdelkov.  Letos bo ustvarilo 2,4 milijona evrov prihodkov.

Na dveh dražbah, na katerih ni bilo kupcev, se je Pomurka prodajala za 21 oziroma 15 milijonov evrov. Vsem upnikom je priznanih za dobrih 60 milijonov terjatev, samo ločitvenim upnikom pa 28, 9 milijona evrov. Ocenjena vrednost celotne Pomurke ob stečaju aprila 2009 leta je bila 24 milijonov evrov.