Podjetniške zvezde 2015: Najboljše evropske toplotne črpalke

Uspeh družinskega podjetja Termo-tehnika zrasel na žuljih in vlaganju v razvoj. Imajo edinstven laboratorij za testiranje.

Objavljeno
10. december 2015 13.40
Rudi in Bogdan Kronovšek, direktor Kronoterma. Braslovče, 24. november, 2015.[Bogdan Kronovšek,Rudi Kronovšek,portreti,Termo-tehnika,Kronoterm,Braslovče,toplotne črpalke]
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Termo-tehnika je vodilni proizvajalec visokotehnoloških naprav za ogrevanje in hlajenje v Sloveniji. Njihov uspeh ni naključje, saj je v njem 25 let intenzivnega dela, veliko znanja in izkušenj. Začeli so v domači delavnici s tremi zaposlenimi, danes ima podjetje 62 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega je 65.000 evrov. Na leto ustvarijo deset milijonov evrov prihodkov in 40 odstotkov proizvodnje izvozijo.

Ustanovitelj podjetja Rudi Kronovšek, danes prokurist, je področje obnovljivih virov energije spoznaval najprej v Gorenju, kjer je delal 25 let. Gorenjev raziskovalni inštitut so ukinili in Rudi je šel na svoje. Podjetje so že leta 1990 ustanovili »na rezervo«, pravi: »Takrat si podjetje lahko registriral za dva 'jurja'. Nič nisi potreboval, še kulija ne. Aktivirali smo ga leta 1993.«

V tastovi delavnici je začel zgodbo o uspehu s še dvema inženirjema iz propadlega Ema. Računovodstvo je vodila žena Cvetka, pisarna je bila soba v domači hiši. Izdelali so okoli štiri toplotne črpalke na teden, povpraševanje pa se je povečevalo. »Vsako leto smo za 30, 40 odstotkov povečali proizvodnjo,« razlaga Kronovšek.

V podjetju se je zaposlil tudi starejši sin Sašo Kronovšek, inženir strojništva, ki ima zdaj svoje uspešno podjetje Silco. Ko so v družini dobili zeta Dejana Besednjaka in ko je študij računalništva končal še mlajši sin Bogdan, se je začel največji razvoj podjetja. »Z obrtniškega dela smo se dvignili v poslovanje s službo za raziskave in razvoj. Postali smo prepoznavni po odličnih rezultatih. To je bila Bogdanova zasluga. Snoval je nove modele, ki so imeli odlične izkoristke, v naše naprave je vnesel najmodernejše regulacijsko-krmilne enote.« In to so prepoznali tudi v tujini.

Že trikrat najboljši

Bogdan Kronovšek
je zdaj direktor Termo-tehnike, ki svoje naprave – za hlajenje v industriji in kletarstvu ter toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode ter za ogrevanje in hlajenje prostorov – prodaja pod blagovno znamko Kronoterm. Njihova toplotna črpalka je dobila certifikat kakovosti in učinkovitosti najbolj priznanega inštituta WPZ v Švici, na testiranju so dobili najvišji rezultat med vsemi proizvajalci. To je že tretji tak certifikat, po tihem že računajo tudi na četrtega.

V podjetju so namreč ob letošnji selitvi v nove prostore uredili edinstven pol milijona evrov vreden laboratorij z največjo klimatsko komoro v tem delu Evrope, namenjeno testiranju toplotnih črpalk. V komori lahko vzpostavijo najrazličnejše vremenske pogoje, temperature zraka od –25 stopinj Celzija do +50 stopinj Celzija.

Nezanesljivo okolje

Termo-tehniki gre pri prodaji malo na roko okoljska problematika in vse večja ozaveščenost, manj pa pomaga država. Težava so predvsem subvencije za nakup toplotnih črpalk. Še zdaj ni znano, ali sploh bodo prihodnje leto, kupci na to odločitev Eko sklada čakajo. »Subvencije so odvisne od tega, kakšne volje je človek, ki vodi Eko sklad. Tako se ne da delati!« je oster Rudi Kronovšek.

Bogdan mu pritrjuje: »Nezanesljivo in nepredvidljivo poslovno okolje je najslabše. Ni toliko pomembno, ali so subvencije ali jih ni. Ampak vedeti moraš, kaj bo z njimi, da se lahko prilagodiš. Subvencije so dober signal države, da je to primeren, do okolja prijazen izdelek, s katerim se tudi privarčuje.«

Prav veliki prihranki naj bi bili razlog, da se s subvencijami odlaša, saj se nakup kupcu povrne v največ petih letih. To so izgovori, pravi Bogdan: »Izgovori so tudi, da je obdelava vloge dražja kot sama subvencija. Zakaj pa je treba sistem subvencioniranja tako zaplesti? V Italiji je to preprosto olajšava pri dohodnini.«

Najboljše za okolje

Slovenci so zelo ozaveščeni. Po statistiki evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk smo po količini prodanih toplotnih črpalk na število prebivalcev v evropskem vrhu. Večina kupcev je fizičnih oseb, vse več pa je nakupov za večje poslovne in javne objekte, pojavljajo se javno-zasebna partnerstva. V enega so vstopili tudi v Termo-tehniki, kjer so Osnovni šoli Braslovče uredili sistem za izkoriščanje geotermalne energije. Šola velik del investicije, ki jo je financirala Termo-tehnika, zdaj odplačuje s prihranki za ogrevanje.

Cilj podjetja je nadaljnje prodiranje na tuje trge, v sosednje države z lastno blagovno znamko, v druge pa s partnerji. Na leto proizvedejo 7000 toplotnih črpalk, v novih prostorih bi jih lahko proizvedli 20.000 in povečali število zaposlenih. Tega za zdaj ne načrtujejo, ker je vse odvisno od dolgotrajnega razvoja novih produktov.

»Svetovni rekord pri skoku v višino je 245 centimetrov. Za 246 centimetrov potrebujejo en avtobus psihiatrov, psihologov, ortopedov. To stane! Pri nas je isto. V razvoju se danes ukvarjajo s takimi rečmi, o katerih jaz še sanjal nisem.« Bogdan je svoje otroške sanje že uresničil: »Kot otrok sem želel, da bi bilo naše podjetje tako veliko, da bi imeli svoj drog za zastavo. Danes imamo štiri drogove in še totem!«