Podjetništvo potrebuje ideje in kapital, pa tudi pogum

Skupščina MSP: Oblikovalci politik v EU želijo, da bi iz uspešnih malih podjetij zrasla (tudi) velika. Preprostega recepta za uspeh ni.

Objavljeno
02. oktober 2014 20.22
A man speaks on a mobile phone at TechShop in the South of Market neighborhood in San Francisco, California April 24, 2014. In the shadow of Internet monoliths, it's easy to forget that Silicon Valley got its start from hard-scrabble tinkerers building
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo
Neapelj – »Mala in srednja podjetja ustvarijo 85 odstotkov novih delovnih mest in h gospodarstvu EU prispevajo več kot polovico dodane vrednosti,« je ob začetku evropske skupščine SME poudaril José Manuel Baroso, predsednik evropske komisije. EU v iskanju poti iz krize (še vedno) največ pričakuje od vzpona novih podjetij v perspektivnih dejavnostih.

Eno od takih področij, ki so podjetniško obetavna, je uporaba sodobnih tehnologij – pa ne nujno le v smislu, da podjetje proizvaja ali razvija visokotehnološke izdelke in storitve, pač pa tudi, da tehnologijo uporablja za uspešno prodajanje »klasičnih« dejavnosti.

»Moje podjetje zaposluje deset ljudi in v zadnjih nekaj letih smo z uporabo izvirnih pristopov na področju internetnega trženja in prodaje dosegali desetodstotno letno rast prometa,« je v pogovoru povedal Nemec Volker Gayer, lastnik družbe Aperto. Deluje v zelo »staromodnem« poslu, saj se ukvarja s (prestižnejšo) dekoracijo sten notranjih prostorov. Ključ do uspeha s pomočjo tehnologije vidi v tem, da ga na podlagi predstavitve na spletu in prisotnostjo na družabnih omrežjih (ima 42.000 sledilcev na twitterju) lažje najdejo nove stranke. »Delamo v Nemčiji, pa tudi na Mallorci in na Ibizi,« se je pohvalil.

»Dragocenost sodobne tehnologije je v tem, da smo lahko z ustreznim znanjem vsi enakopravni in da vsakomur omogoča, da na trgu sodeluje pod enakimi pogoji,« je menil Litvanec Ilja Laurs, ustanovitelj podjetja GetJar, ki je največja odprta trgovina za mobilne aplikacije. Laurs je dejaven tudi kot »poslovni angel«, kjer med drugim opaža, da je mladim podjetjem na voljo premalo učinkovitih shem za zagotavljanje začetnega financiranja.

Manj navdušen nad mnenjem, da že dostopnost sodobnih tehnologij sama po sebi lahko spodbuja podjetništvo, pa je Amit Pau iz investicijske in svetovalne družbe Ariadne Capital, ki nudi podporo svežim podjetniškim idejam. »Tehnologija lahko olajša stvari, a le, če so izpolnjeni drugi pogoji, ki omogočajo podjetništvo – ti pa so bolj ali manj enaki v vseh časih, ne glede na to, kakšna tehnologija prevladuje.«

Prvi pogoj za uspešno podjetništvo je ustrezna podjetniška ideja. Katera je ta, lahko pogosto spoznamo le z metodo poskusov in napak. »Tudi Apple, ki je danes najvrednejše podjetje na svetu, je na začetku skoraj bankrotiral. Pomemben element kasnejšega uspeha je, recimo, to, da je Apple s svojimi napravami spremenil poslovni model glasbene industrije,« je ponazoril Pau.

Vlogo pri prepoznavanju delujočih poslovnih modelov imajo tudi podporni mehanizmi, ki jih oblikujejo države. »EU ima 260 različnih podpornih programov za podjetništvo, medtem ko jih v ZDA teče 200. Očitno pa je, da številnost ni nujno prednost, saj je v ZDA podjetniška aktivnost višja in tam tudi nastane več podjetij, ki se na trgu uveljavijo. Zakaj torej zaostajamo?« se je vprašal Pau. Del odgovora je v tem, da evropska zagonska podjetja nimajo dovolj dobrega dostopa do kapitala. Ponudnikov tveganega kapitala je manj, pripravljeni so tudi na manjše sprejemanje tveganj.

Ključna sposobnost (uspešnega) podjetnika pa še naprej ostaja, da zmore v hitro se spreminjajočem se okolju prepoznati priložnosti, se hitro odločiti za ukrepanje in sprejeti tveganje. »Takih spretnosti se lahko do neke mere tudi naučimo. Ker pa danes tehnologija izjemno hitro napreduje, je neprestano izobraževanje, tako rekoč vseživljenjsko učenje, nujna naloga tudi za vse, ki so že podjetniki,« je povedala Irka Orlaith Carmody, ki ima podjetje za medijsko svetovanje.