Podrobnosti o prodaji Aerodroma kmalu na Seonetu

Ob 15. uri podpis pogodbe o prodaji treh četrtin Aerodroma Ljubljana, ki ga kupuje nemški Fraport.

Objavljeno
05. september 2014 16.51
šipić letališče
K. F., gospodsrstvo, STA
K. F., gospodsrstvo, STA

Ljubljana, Brnik – Družba Aerodrom Ljubljana je zdaj tudi na spletni strani Ljubljanske borze Seonet objavila sporočilo o kupo-prodajni pogodbi med družbo Fraport AG in konzorcijem lastnikov delniške družbe Aerodrom Ljubljana.

Družba je sporočilo objavila na podlagi določil pravil Ljubljanske borze in zakona o trgu finančnih instrumentov. V spročilu na spletni strani borze ponavljajo novico, ki jo je pred tem s sklicom novinarske konference ob 15. uri že razrkil SDH, ki je vodil prodajo: »SDH je danes objavil, da je po uspešno sklenjenih pogajanjih med SDH, d. d., in družbo Fraport AG iz Nemčije v svojem imenu in v imenu in za račun Republike Slovenije skupaj s preostalimi člani konzorcija prodajalcev z družbo Fraport AG sklenil pogodbo o prodaji 2.868.116 (75,5 odstotka) delnic družbe Aerodrom Ljubljana, d. d.« Družba je napovedala še, da bo po novinarski konferenci, ki se bo začela ob 15. uri, na Seonetu objavila razširjeno informacijo.

Prodali tri četrtine Aerodroma Ljubljana

Prodajalci 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana so danes popoldne podpisali kupo-prodajno pogodbo z nemško družbo Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu. Novico o pogodbi z nemškim kupcem so danes sporočili iz SDH (Slovenski državni holding), ki je vodil postopek prodaje. Fraport bo dobil tudi 40-letno stavbno pravico za večino zemljišč, na katerih stoji letališka infrastruktura, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poleg predstavnikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) bodo pogodbo o prodaji 2.868.116 delnic oziroma 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana podpisali še predstavniki Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav, KD Skladov, družbe Alpen Invest, Modre Zavarovalnice in Abanke Vipa.

Pri pogodbi vsi glavni igralci

Sam podpis pogodbe ne bo odprt za javnost, bodo pa po podpisu pogodbe za predstavnike medijev ob 15.00 uri na voljo predsednik uprave SDH Matej Pirc, član uprave SDH Matej Runjak, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, glavni izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte in prvi finančnik Fraporta Matthias Zieschang.

SDH je pred kratkim sporočil, da s Fraportom stopa v ekskluzivna pogajanja za nakup upravljavca osrednjega slovenskega letališča. Francoski Vinci Airports, ki se tudi zanima za nakup Aerodroma Ljubljana, naj bi nato nekajkrat zvišal ponudbo, ki pa je bila po poročanju medijev menda še vedno slabša od nemške. Ker Vinci ni bil zadovoljen s postopkom prodaje, so SDH v četrtek predlagali, naj izpeljejo tretji krog pogajanj. S tem predlogom, kot kaže, niso uspeli.

Koliko bodo plačali za delnico?

Koliko bo Fraport odštel za delnico Aerodroma Ljubljana, iz SDH niso sporočili, je pa Fraport na svoji spletni strani navedel, da bo za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov. Kot so zapisali, nameravajo pridobiti stoodstotni delež družbe, preostalim delničarjem pa bodo v skladu z zakonodajo predstavili prevzemno ponudbo. Fraport bo plačilo poravnal iz svojih likvidnih sredstev, so zapisali. To pomeni, da bodo Nemci za delnico odšteli okoli 61,7 evra.

Aerodrom Ljubljana je v prvem letošnjem polletju zabeležil rast prometa. Število potnikov se je na letni ravni zvišalo za 3,7 odstotka na skoraj 600.000, količina oskrbljenega tovora pa za 7,6 odstotka na skoraj 9600 ton. Čisti dobiček je znašal 516.000 evrov, kar je 74,6 odstotka manj kot v istem lanskem obdobju, dobiček iz poslovanja pa je padel za 0,5 odstotka na 2,8 milijona evrov.

Slabitev pomembno vplivala na poslovanje

Kot so pojasnili v družbi, je dosežen dobiček iz poslovanja obdobni načrt presegel za 36,8 odstotka, vendar pa dobro poslovanje in višji realizirani finančni prihodki niso nadomestili negativnega učinka opravljene slabitve naložbe v družbo za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki je v skoraj polovični lasti Aerodroma Ljubljana. Slabili so jo za dobra 2,7 milijona evrov.

Prvo letalo je na Letališču Brnik, ki se danes imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, pristalo 24. decembra 1963, redni letalski promet pa je bil vzpostavljen 9. januarja 1964. Z brniškega letališča lahko potniki danes potujejo z osmimi rednimi prevozniki, med poletjem pa z rednimi leti dodatno povezavo zagotavlja prevoznik Israir Airlines, ki leti v Tel Aviv. Kar široka je tudi čarterska ponudba.

V Fraportovi lasti eno najpomembnejših vozlišč

Fraport upravlja enega najpomembnejših letalskih vozlišč na svetu − letališče v Frankfurtu. Avgusta so dobili dovoljenje za gradnjo tretjega terminala na frankfurtskem letališču, ki ga hočejo razviti v pravo letališko mesto. Na tem letališču na leto v povprečju zabeležijo 65 milijonov potnikov.

Na ravni skupine je Fraport lani ustvaril 2,56 milijarde evrov prihodkov in 236 milijonov evrov čistega dobička. Lastniške deleže imajo namreč tudi v več drugih upravljavcih letališč po svetu, npr. v Turčiji, Senegalu, Saudski Arabiji, Rusiji in Bolgariji, je zapisano na spletni strani družbe, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).