Pogodba za prodajo Granita le podpisana

Kupec, podjetje Kitak, ima zdaj tri mesece časa, da plača kupnino.

Objavljeno
01. oktober 2014 16.16
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Slovenska Bistrica − Mesec in pol po tem, ko so mariborsko sodišče in upniki podali soglasje k sklenitvi prodaje zdravega jedra propadlega bistriškega gradbinca Granita, je vendarle podpisana pogodba med stečajnim upraviteljem Brankom Đorđevićem in lastnikom podjetja Kitak Gradnje Andrejem Kitakom. Kupec ima zdaj tri mesece časa, da plača kupnino.

Stečajnemu upravitelju podjetja, ki je v stečaju od januarja lani, na dveh dražbah podjetja ni uspelo prodati, prvič marca za 14,3 milijona, junija pa niti za 10,8 milijona evrov. Takoj po drugi dražbi se je pojavil podjetnik iz Rogaške Slatine in za poslovno celoto delujočega dela Granita ponudil 7,5 milijona evrov.

Ko je že vse kazalo na hiter in uspešen zaključek oživitve podjetja, ki sicer ves čas stečaja posluje pozitivno, se je zapletlo okoli vrednotenja zalog, Kitak pa je namesto dogovorjenih 7,5 milijona evrov želel pogodbo znižati za dva milijona evrov.

Đorđević je za STA povedal, da se z argumenti kupca nikakor ni mogel strinjati, saj mora delati po zakonu, zato je ves čas vztrajal pri dogovorjeni pogodbi. Potem ko so bili v pogajanja že vključeni tudi odvetniki, so v torek, torej dan pred načrtovano unovčitvijo garancije, pogodbo le podpisali. Kitak je prinesel tudi potrdilo o podaljšani bančni garanciji.

Stečajni upravitelj zapletov ni hotel komentirati, je pa opomnil, da bo posel dokončno izpeljan šele, ko bo kupec nakazal celotno kupnino. Vse dotlej bo podjetje s 70 zaposlenimi še naprej opravljalo svoje posle v okviru stečajnega postopka. Kupnina pa bi šla za poplačilo hipotekarnih upnikov, med katerimi je največja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).