Pohorec odstopil z mesta predsednika uprave Premogovnika Velenje

Po pol leta odstopil Ivan Pohorec, začasno vodenje prevzel Boris Štefančič.

Objavljeno
15. september 2014 20.28
bpi*Pohorec Stavka PV
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje - Na Premogovniku Velenje (Pv) vse do pozno popoldan niso odgovorili na vprašanje, če drži informacija o nepreklicnem odstopu predsednika uprave Ivana Pohorca. Pod večer so le sporočili, da bo posle do imenovanja novega predsednika vodil član uprave Boris Štefančič. Vsi viri blizu upravi pa trdijo, da je nadzorni svet na čelu z Jožetom Kaligarom Pohorčev odstop obravnaval že v petek.

Tako je predsednik sindikata velenjskega rudnika Ferdinand Žerak popoldan povedal, da je za odstop slišal, da pa tudi njemu uprava tega ni potrdila. Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije je dodal, da je bila kaj takšnega pričakovati potem, ko so prvi mož Holdinga slovenske elektrarne (Hse) Blaž Košorok in nadzorni svet od Pohorca zahtevali znižanje stroškov dela, prodajo vsega nepotrebnega premoženja vključno z nekaterimi hčerinskimi družbami ter kratkoročno znižanje proizvodne cene premoga za Teš oziroma za šesti blok, kjer že preizkušajo glavno opremo.

Medtem, ko Slovenija še vedno ne premore energetske strategije, ko se posamezni deli državne energetike srečujejo s poslovnimi težavami ter v šoštanjski termoelektrarni govorijo o finančnem in poslovnem prestrukturiranju, v velenjskem premogovniku pa ju že izvajajo, je nenavadno, da nadzorniki PV in vodstvo holdinga tri dni molčijo o tako pomembni informaciji.

V Hse so doslej že večkrat poudarili, da krovna družba in skupina zadnja leta sodita med najbolj uspešne gospodarske družbe v državi. Toda težave, s katerimi se Hse sooča v svojih šaleških družbah in težave z vodenjem PV niso od danes.

Vse resneje se zastavlja tudi vprašanje, če je bila julija dogovorjena cena premoga med Hse, Teš in PV zasnovana na realnih temeljih in navkljub Pohorčevim opozorilom, da zaradi nepredvidljivih težavah pri izkopavanju premoga zaradi stebrnih udarov za PV vsaj kratkoročno ne bo ekonomična, ali pa je bila poleti dogovorjena višja cena le manever za začasni socialni mir v rudniku.

Hse bo moral zaradi že nekaj časa nizkih cen elektrike v Evropi čimprej poiskati trajnejše rešitve, obenem pa zagotoviti stabilno vodenje Pv. Na kakšni ravni je korporativno vodenje Hse in PV je razvidno že iz tega, da so za seznanitev javnosti z nepreklicnim odstopom »iz osebnih razlogov« direktorja največjega rudnika v državi potrebovali kar tri dni.

Postopki za izbor in imenovanje novega predsednika uprave že tečejo.