Pojavil se je kupec za Vinag

Potencialni vlagatelj je pripravljen odšteti 1,8 milijona evrov. Sodišče bo upnike pozvalo, da se o tem izrečejo.

Objavljeno
25. maj 2017 15.12
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Maribor − Stečajni upravitelj propadlega mariborskega Vinaga Simon Prelogar je po neuspešnih poskusih prodaje poslovnega kompleksa v celoti že razmišljal o tem, da bi staro klet v središču mesta izločil iz poslovne celote, a se je zdaj še enkrat odločil predlagati skupno dražbo. Kot je dejal za STA, se je pojavil kupec, ki ponuja 1,8 milijona evrov.

Prelogarju v treh dosedanjih poskusih ni uspelo najti kupca za poslovni kompleks nekoč uglednega mariborskega vinskega podjetja, ki poleg stare kleti pod mestnim središčem med drugim vključuje še novo klet v Košakih ter vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini. Slednji so že od lani v najemu Ptujske kleti.

Premoženje je stečajni upravitelj sprva na dražbi ponudil za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, nato je zbiral nezavezujoče ponudbe in prejel eno za 1,45 milijona evrov. Zaradi zadnje je predlagal novo dražbo z izklicno ceno po omenjeni vrednosti, a sta se kljub soglasju upnikov pritožila oba ločitvena − zavarovalnica Grawe in Raiffeisenlandesbank Kärnten, ki sta menila, da bi bila na takšen način poplačana v bistveno manjšem obsegu kot pri drugih načinih prodaje.

Dražiteljev, ki bi bili pripravljeni priti na dražbo z izklicno ceno 2,97 milijona evrov, seveda ni bilo, zato se je Prelogar odločil iz celote izločiti staro klet. Kot je pojasnil v zadnjem poročilu, je to storil, ker se ločitvenima upnikoma, ki imata na kleti hipoteko, zdijo ponujene cene na trgu za to nepremičnino prenizke, s tem pa bi se prodaja še bolj zavlekla.

Odštel bi 1,8 milijona evrov

Vendar pa je danes za STA povedal, da je na mariborsko sodišče te dni vložil nov predlog za javno dražbo celotnega premoženja, saj naj bi se pojavil potencialni vlagatelj, ki je pripravljen odšteti 1,8 milijona evrov. Sodišče bo upnike pozvalo, da se o tem izrečejo. Če bodo predlog sprejeli, bi izpeljali dražbo z izklicno ceno po tej vrednosti. Za katerega interesenta gre, ni hotel povedati, je pa dejal, da gre za slovenski kapital.

Prvi mož Ptujske kleti Vinko Mandl je pred kratkim dejal, da je morebitno sodelovanje na kakšni od naslednjih dražb sicer stvar njihovih lastnikov, sam pa je prepričan, da so pogoji doslej glede na dejansko stanje neživljenjski, zato tudi ni predlagal, da bi se dražb udeležili.

»Pričakovanja upnikov, predvsem avstrijskih, so pretirana glede na realno vrednost premoženja,« je takrat dejal Mandl, ob tem pa ni kategorično zavrnil možnosti zanimanja za nakup pod ugodnejšimi pogoji.

Sicer pa bi prav danes na mariborskem sodišču morali izpeljati narok v odškodninski tožbi Vinaga v stečaju, ki od nekdanje direktorice Valentine Ihanec terja 1,85 milijona evrov, a je bil preklican. Zadeva je povezana s prodajo vrednostnih papirjev elektropodjetij, v zvezi s katero je pred časom pravnomočno že dobil pravdo z NKBM, a je banka vložila izredno pravno sredstvo, zato čaka na izid revizije.

Vinag bi po Prelogarjevih besedah v času Ihančeve moral kupiti delnice enega od elektropodjetij, a tega pozneje ni storil, je pa NKBM plačal milijon evrov odškodnine, zato je podjetje v stečaju na sodišču sprožilo postopek za razglasitev ničnosti pogodbe.