Politiki bi Mercator rešili skupaj s Tušem

Iz objema Agrokorja bi Mercator rešil zasebni finančni sklad. Tvegana ideja?

Objavljeno
07. september 2017 20.51
LJUBLJANA SLOVENIJA 22.12.2011 MERCATOR PARLAMENT FOTO MATEJ DRUZNIK
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana – V vladi razmišljajo o tem, kako Mercator iz rok nasedlega Agrokorja pripeljati v roke predvidljivejšega in kapitalsko močnega lastnika. Preverili smo, kako izvedljive so tovrstne zamisli in kakšna tveganja jih spremljajo.

Celotna regija je v pričakovanju izida posebne revizije Agrokorja, ki bo predvidoma znana v prihodnjih tednih. Prav včeraj je izredni upravitelj Mercatorja Gregor Planteu predstavil prvo trimesečno poročilo o poslovanju družbe z lastnikom in povezanimi osebami. V poslovanju Mercatorja Planteu v preteklih treh mesecih ni zaznal poslov, ki bi slovensko družbo izčrpavali. Prepričan pa je, da zakon o izredni upravi deluje »zelo preventivno«.

V slovenski poslovni javnosti že več dni krožijo informacije, da vlada zgolj čaka na sprožilec – na dogodek, po katerem bodo lahko zahtevali izredno revizijo tudi v Mercatorju.

Po scenarijih, ki jih v vladi uradno ne komentirajo, se pa o njih v finančnih krogih že glasno razpravlja, bi k dokapitalizaciji Mercatorja povabili zasebni finančni sklad, ki bi Mercator iztrgal iz objema Agrokorja. Pozneje pa bi »rešeni« Mercator povezali s Tušem.

Bančniki, dobavitelji in drugi poznavalci trgovskega posla opozarjajo, da je takšna operacija zelo tvegana. Postavljajo se številna vprašanja, od povsem običajnih vprašanj o lastništvu do tega, kje bodo našli kogarkoli z dovolj kapitala, ki bi se podal v tako negotov podvig, in ne nazadnje, kako bo nov poskus poseganja države v gospodarstvo razumela Evropska unija.

Več si preberite v jutrišnjem Delu.