Polovica »apnarjev« ob delo

IGM Zagorje: Z novim lastnikom prišle menjave v vodstvu, sledijo odpuščanja. Ljudem obljubljajo socialne pakete.

Objavljeno
15. oktober 2014 22.00
*kze* Solkanska industrija apna
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje – Več kot očitno je, da pretresi v gradbeništvu in cementni industriji niti zagorske Industrije gradbenega materiala (IGM) ne bodo obšli. Apnarjem, ki jih že vse leto pretresajo kadrovske menjave v vodstvu, pod tujim lastnikom, zdaj grozijo še odpuščanja delavcev. Neuradno bo v prihodnjih treh mesecih delo izgubilo več kot 20 zaposlenih, to je dobra polovica vseh.

Direktorica IGM Maridi Sikovšek Podbregar pravi: »Nujen korak pri obvladovanju fiksnih stroškov in s tem pri ohranjanju konkurenčnosti je žal tudi zmanjšanje števila zaposlenih.« O številu odpuščenih noče govoriti, pravi le, da bodo ob prenehanju delovnega razmerja vsakemu zagotovili »socialni paket, ki vključuje denarno pomoč in iskanje novih zaposlitvenih priložnosti«.

Po neuradnih podatkih naj bi se trije delavci IGM upokojili, devetim so izročili odpovedi o prenehanju delovnega razmerja, enajst jih bo čakalo na delo doma.

Glavni vzrok za ukrepe in napovedano prestrukturiranje v IGM so slabi poslovni rezultati. IGM je lani ob enajstih milijonih prihodkov in povprečno 38 zaposlenih končal s skoraj 230.000 evrov izgube, kar je glede na leto 2012 dober rezultat. Predlani je imelo podjetje 436.000 evrov izgube.

Zagorski župan Matjaž Švagan je predvsem razočaran: »V treh mesecih so se razmere obrnile na glavo. Pred tremi meseci mi je vodstvo IGM zagotovilo, da tuji lastnik ne bo odpuščal, da bo večina ljudi ostala oziroma da bodo v administraciji zmanjšali število delavcev za pet.«

V Zagorju je brezposelnost zdaj 14,5-odstotna. Zaradi odpuščanj v Rudniku Trbovlje-Hrastnik, napovedanih ukrepov v termoelektrarni, kjer je zaposlenih precej Zagorjanov, in zaradi presežkov v IGM se utegne brezposelnost v Zagorju še letos približati »kritičnim« 18 odstotkom.

Prva znanilka sprememb v IGM je bil odhod Emila Šabanoviča z direktorskega mesta v aprilu. V manj kot pol leta so se v vrhu nato pojavila tri imena: Kristijan Kirasić, Harald Braunecker in Marida Sikovšek Podbregar.

Hkrati s kadrovskimi so se v IGM poleti dogajale tudi lastniške spremembe. IGM je že druga odvisna družba, ki je »ušla« izpod nadzora anhovskega Salonita. Prva je bila Kema iz Puconcev s 30 milijoni evrov premoženja, medtem ko ima IGM po dostopnih podatkih 5,7 milijona evrov kapitala. Zagorske »apnence« je po slabem desetletju v skupini Salonit zdaj prevzela celovška družba W&P Kalk, sestrska družba Salonita, ki spada v avstrijsko skupino Wietersdorfer. Wietersdorfer Zementholding, ki prek družbe Intercement obvladuje večinski delež Salonita, se je poleti povezal z italijansko družbo Buzzi Unicem. Avstrijci so pridobili upravljavske pravice pri Buzziju, ta pa v Salonitu in W&P Cementi.