Pomagajo ključnim podjetjem za izhod iz krize

Slovenski podjetniški sklad je danes pripravil srečanje družb tveganega kapitala z mladimi inovativnimi podjetji.

Objavljeno
18. september 2012 19.15
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor - Čeprav je visokotehnoloških podjetij le desetina vseh, ustvarjajo ta kar 70 odstotkov gospodarske rasti, zaradi česar so ključna za izhod države iz gospodarske krize. Slovenski podjetniški sklad je danes pripravil srečanje družb tveganega kapitala s takšnimi mladimi inovativnimi podjetji.

»Naložbe tveganega kapitala so namenjene perspektivnim, inovativnim in hitro rastočim malim in srednjim podjetjem v Sloveniji s potencialom hitre rasti in prodorom na globalni trg. Glede na to, da je financiranje
s tveganim kapitalom v Sloveniji še v fazi razvoja, želimo s tovrstnimi srečanji dvigniti informiranost primernih podjetij,« je dejala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič. Posveta se je udeležilo približno 50 mladih podjetij, ki za svojo rast potrebujejo svež kapital.

Družbe tveganega kapitala, ki delujejo v okviru javno-zasebnega partnerstva, so od začetka leta 2010 investirale 13,31 milijona evrov v 13 malih in srednje velikih podjetij. Po besedah Tomanič Vidovičeve imajo do konca investicijskega obdobja leta 2015 na voljo še 47,5 milijona evrov tveganega kapitala.

Družbe tveganega kapitala, v katerih ima država preko sklada lastniški delež, ponavadi investirajo v perspektivna podjetja in s tem postanejo njihov manjšinski lastnik. Hkrati prevzamejo tudi soodgovornost za rast podjetij in nudijo pomoč tudi na drugih področjih poslovanja, seveda s ciljem, da na koncu svoj solastniški delež čez nekaj let z dobičkom prodajo. »Ker je tveganje pri takšnih projektih veliko, družbe tveganega kapitala pričakujejo višje donose, s katerimi pokrijejo izgube pri neuspes(nih primerih. Nekatera podjetja namreč tudi propadejo,« je povedala Maja Tomanič Vidovič.

Še pred obdobjem, ko je mlado inovativno podjetje pripravljeno na vstop tveganega kapitala v njihovo lastniško strukturo, jim je na razpolago subvencija sklada za zagon podjetja. Letos je subvencije, ki znašajo do 70.000 evrov, prejelo 100 podjetij. »Za začetek poslovanja je takšna pomoč zelo dobrodošla,« je povedala Maja Tomanič Vidovič.

Sicer pa Slovenski podjetniški sklad podjetjem pomaga tudi z zavarovanjem bančnih posojil in subvencioniranjem obrestne mere za posojila. Letos je sklad podprl z(e 268 podjetij in jim odobril za slabih 38 milijonov evrov različnih finančnih pomoči.