Poslanci o nadzornikih SDH po prodaji NLB

Med petimi kandidati je menda tudi začasni član nadzornega sveta Igor Kržan.

Objavljeno
24. maj 2017 19.51
uho-Trimo Trebnje
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Koalicija se je, kot kaže, dogovorila, da v času prodaje Nove ljubljanske banke ne dopolnjevala nadzornega sveta SDH. Vlada tako še ni izbrala dveh kandidatov za to mesto, o katerih naj bi poslanci odločali šele na junijski seji državnega zbora.

Medtem pa so v javnost pricurljala imena petih kandidatov za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jih je ministrici za finance Mateji Vraničar Erman, predlagala strokovna komisija.

Neuradno je mogoče izvedeti, da je med njimi pričakovano Igor Kržan, ki je že začasni član nadzornega sveta SDH. Na to mesto je bil imenovan na predlog prvega nadzornika Damjana Beliča aprila prek sodišča, in sicer zato, da bi bil nadzorni svet člansko dovolj popoln za odločanje o prodaji NLB. Vraničar Ermanova je že takrat pozdravila Kržanovo imenovanje, zato ni presenetljivo, da bi lahko imel prav on precej možnosti za izbor. Je direktor in solastnik Aluplusa, pred tem pa je bil predsednik uprave Trima. Lani pa se je neuspešno potegoval za šefa ljubljanskega UKC.

Poleg njega naj bi v ožiji izbor prišli še Janez Vipotnik, samostojni svetovalec pred tem pa direktor Mahle Letrike in Iskre UK, ter direktor velenjskega zdravstvenega doma Janko Šteharnik, ki je v preteklosti vodil Iskraemeco, Cimosov Plant Kikinda.... Komisija je predlagala še Andreja Bertonclja, profesorja na fakulteti za management na primorski univerzi in poslovneža Janeza Klobučarja. Poleg Beliča trenutno v nadzornem svetu sedita še Duško Kos, ki je blizu SD, in Barbara Smolnikar, ki pa vodi NLB Vito in se zato iz odločanja o prodaji NLB izloča.