Poslovni prostori v Ljubljani: še največ zanimanja je za najem

Zanimivi so manjši prostori do 500 m2. Nov poskus prodaje gradbene jame na vhodu v mestno središče verjetno do konca leta.

Objavljeno
09. oktober 2012 21.40
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Geodetska uprava (Gurs) je v prvem polletju evidentirala 360 prodaj poslovnih nepremičnin, to je 33 manj kot v istem obdobju lani in štirikrat več kot v prvi polovici leta 2009. Povprečna prodajna cena je bila približno 1300 evrov za kvadratni meter. Za novogradnje, ki jih investitorji še gradijo, pričakujejo najmanj 1100 evrov več.

Zbrani podatki, ki jih je Gurs objavil v polletnem poročilu o dogajanju na nepremičninskem trgu, zajemajo samo sekundarne nepremičnine, za katere pri transakciji stranki nista plačali DDV. Opozarjajo tudi na majhen vzorec v sicer zelo heterogeni skupini poslovnih prostorov, na podlagi katerega so izračunali povprečno ceno, »zato pogosto nimajo prave pojasnjevalne vrednosti«. Kljub vsemu povejmo, da je bila pri malo več kot 60 transakcijah v Ljubljani in na obalnem območju povprečna pogodbena cena pisarniških prostorov malo več kot 1500 evrov, povprečna cena za kvadratni meter lokala v skoraj 40 transakcijah v Ljubljani, na Obali in v Kranjski Gori pa približno 1800 evrov za kvadratni meter.

Gurs v analizi prodaj od leta 2009 ugotavlja zmanjševanje povprečnih transakcijskih površin – prodaja se vse več posameznih lokalov in pisarn ter vse manj večjih poslovnih kompleksov. V Ljubljani je evidentiranih 30 odstotkov od skupaj 43.000 enot pisarniških prostorov in 21 odstotkov od 37.000 lokalov, samo v bližini središča mesta pa bo v prihodnjih letih po načrtih vseljivih še več deset tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Včeraj smo pisali o načrtovanih 15.000 kvadratih v Severnih ljubljanskih vratih na Slovenski cesti, ki jih bo investitor oddajal v najem (cena še ni znana), in 12.000 kvadratih v Situli za železniško postajo, ki bodo namenjeni za nakup. Cena za kvadratni meter do tretje podaljšane faze zgrajene nepremičnine je približno 2400 evrov.

Novi kvadrati v bližini strogega središča

Nasproti Severnih vrat je zdaj že propadla družba S1 načrtovala 20-nadstropno stolpnico s stanovanji in skoraj deset tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Za podjetjem je ostala le gradbena jama, ki je stečajnemu upravitelju Bojanu Klenovšku v prvem poskusu zbiranja ponudb kljub začetnemu zanimanju, menda tujcev, ni uspelo prodati (za 5,57 milijona evrov). Če bo sodišče odobrilo njegov predlog, bo predvidoma do konca leta organiziral javno dražbo, kjer bo izklicna gradbene jame 3,9 milijona evrov. Klenovšek je dejal, da zdaj ni investitorja, ki bi se odločal za nakup zemljišča za vsako ceno. Če je ta zanimiva, bi se kupec lahko pojavil. Vsi pričakujejo na znižanje cene z vsakim neuspešnim poskusom prodaje nepremičnin iz stečajnih postopkov.

Na jugozahodnem delu širšega mestnega jedra pa podjetje Imos načrtuje poslovno stanovanjsko sosesko Tobačna mesto, kjer je predvidenih 67.000 kvadratnih metrov poslovnih površin s spremljajočo javno in storitveno ponudbo, od tega jih je 22.800 v sedanjih spomeniško zaščitenih objektih. Boštjan Blatnik je povedal, da bodo gradili postopoma. V prvi fazi bo (poleg več kot 200 stanovanj) predvidoma do leta 2015 na voljo šest tisoč kvadratnih metrov prostorov za poslovno-storitveno dejavnost. Izdelane prostore bodo ponudili v odkup – predpogodbe že sklepajo – po ceni 2500 evrov in DDV, najemne cene za lokale s storitvenimi dejavnostmi so od 12 do 15 evrov in DDV za kvadratni meter.

Zanimanje tujcev odsev vtisa o Sloveniji

Zoran Madon, direktor nepremičninske družbe Metropola, kjer že več let tržijo poslovni objekt Rotonda ob severni ljubljanski obvoznici, je dejal, da je v strukturi povpraševalcev po poslovnih prostorih 85 odstotkov najemnikov. Stranke se odločajo za manjše prostore, do 500 kvadratnih metrov, najemnine pa upadajo. Zanimanje tujcev za poslovne prostore v Sloveniji je upadlo, kar kaže na vtis, ki ga daje naša država v tujini. Dodal je, da se za nakup poslovnih prostorov v Situli zelo resno zanimajo neki ruski vlagatelji, o Rotondi, ki je bila zgrajena že leta 2009, pa pravi, da se počasi polni – na voljo je za nakup in tudi za najem.