Poslovno sodelovanje s Severnim Porenjem - Vestfalijo

Poslovni klub Slovenija: pobuda za večje prepoznanje slovenskih priložnosti.

Objavljeno
04. december 2015 17.30
brez naslova
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar

Ratingen – Z dvema milijonoma prebivalcev in 20.300 kvadratnih kilometrov je Slovenija ena najmanjših članic EU, toliko osupljivejša pa je raznolikost, ki jo ponuja tudi v gospodarstvu, a je mnogi v Evropi ne poznajo. Za poslovno sodelovanje med Slovenijo in nemško deželo Severno Porenje – Vestfalija bo iz Düsseldorfa in Dortmunda odslej skrbel tudi Poslovni klub Slovenija.

»Ni tako zelo pomembno, koliko članov bo, pomembno je, da bodo 'ta pravi,'« je povedal predsednik kluba Arnold Schroven. »Pravi pa so tisti, ki ustvarjajo javno mnenje in ki soglašajo, da lahko Slovenija ponudi izjemno veliko, ter bodo to sporočili naprej.« Konferenčna dvorana ratingenskega hotela na sredini poti med Düsseldorfom in Duisburgom se je kmalu napolnila s prijatelji Slovenije in Slovenci iz najštevilčnejše in po površini četrte največje nemške dežele z osemnajstimi milijoni prebivalcev. Eno od tradicionalnih nemških industrijskih baz so lani v reviji FDi Magazine razglasili za evropsko regijo prihodnosti in zato sama najbolje dokazuje možnosti gospodarskega preporoda.

»Slovenija je srednjeevropska država s številnimi priložnostmi, ki pa so veliko premalo znane,« je povedal dolgoletni poslovodja velike nemške in evropske mednarodne dostavne mreže DPD, zdaj izvršni podpredsednik GeoPost S.A. Da mora Slovenija v Nemčiji povečati svojo prepoznavnost, soglaša tudi poslovodja kluba Peter H. Voß, že več desetletij strokovnjak za logistiko in sorodne teme. V napovedi dogodka je omenjal slovenske sektorje visoke tehnologije v informatiki in avtomobilski industriji, lesno predelovalno industrijo in logistiko. Poslovni svet Slovenija bo pripravljal po dve prireditvi na leto, članom pa bodo tudi sicer pomagali pri iskanju povezav in informacij.

Ustanovnega srečanja kluba, ki naj tesneje poveže slovensko in porensko gospodarstvo, se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo dežele Severno Porenje Vestfalije dr. Günther Horzetzky. Opozoril je na nekatere druge primere sodelovanja med Düsseldorfom in Ljubljano ter poudaril, da je Slovenija v minulem obdobju prehodila omembe vredno pot. Finančna kriza se je žal ni izognila, a si je država že zelo opomogla in stabilizirala, v letu 2016 pa Slovenija pričakuje več kot dvoodstotno gospodarsko rast. »Mi smo od tega cilja še oddaljeni!« je socialdemokratski politik, ki je tudi sam že obiskal Ljubljano, prijazno zamolčal višji izhodni položaj svoje dežele.

Zamisel med gospodarstveniki

Zamisel za ustanovitev poslovnega kluba med Slovenijo in Severnem Porenjem Vestfalijo, ki je z več kot 624 milijardami evrov bruto domačega proizvoda v letu 2014 gospodarsko najmočnejša nemška dežela in eno najbolj razvitih območij Evrope in sveta, se je, kot se tudi spodobi, rodila med gospodarstveniki, ki povezujejo obe deželi. Generalnega direktorja podjetja za notranjo opremo Novelo GmbH Franka Remiha, in njegovo v istem podjetju zaposleno hčerko Julijo Remih je motilo, da v Nemci živeči Slovenci uspešno delajo in se prilagajajo, ne pa tudi sodelujejo med seboj. »Občutek imam, da se Slovenci ne znamo predstaviti v tujini, zato se mi je rodila ideja za platformo za srečevanje,« je povedala mlada podjetnica.

Čeprav je Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, pa je v slovenskem veleposlaništvu za gospodarske stike zadolžena le ena sodelavka in zasebna pobuda za gospodarsko sodelovanje, ki ne bo omejeno le na zahodno deželo Severno Porenje Vestfalija, je zato še toliko bolj dobrodošla. »Kaj lahko torej Slovenija naredi v NRW? Veliko!«« je v svojem nagovoru ocenila slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko.

Od oktobra je na kölnski univerzi tudi slovenski lektorat, velike so tudi možnosti za povečanje blagovne menjave. Za prihodnje leto se načrtuje tudi neposredna letalska povezava med Ljubljano in Düsseldorfom.