Pošta in sindikat z dogovorom o izboljšanju razmer

Strani sta se med drugim dogovorili za dvig dodatkov za neugodne razmere dela in za deljen delovni čas.

Objavljeno
23. maj 2017 14.31
Pošta Slovenije, 5.3.2015, Maribor
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Maribor – Sindikat delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije je dopoldne s poslovodstvom družbe podpisal dogovor za izboljšanje razmer. Strani sta se dogovorili za dvig dodatkov za neugodne razmere dela in za deljen delovni čas, za začasno zvišanje nadomestila za prehrano ter za dodatne zaposlitve.

»Povečanje števila zaposlenih ter dvig nadomestila za prehrano bo za Pošto Slovenije pomenil dodatnih 4,5 milijona evrov stroškov dela na leto, dvig dodatkov pa 1,1 milijona evrov na leto,« so zapisali v sindikatu in v Pošti Slovenije.

Strani sta v pogajanjih z avgustom dosegli dvig dodatka za neugodne razmere dela s tri na šest odstotkov ter za dvig dodatka za deljen delovni čas s 15 na 20 odstotkov. Tistim delavcem, ki so izpostavljeni vremenskim razmeram in dodatka niso imeli, bo Pošta z majem priznala dodatek v višini treh odstotkov, z avgustom pa se bo dvignil na šest odstotkov.

Začasno večje nadomestilo za prehrano

Pošta Slovenije bo z majem začasno oziroma do oktobra, ko bodo obravnavali predlog nove sistematizacije delovnih mest, povečala nadomestilo za prehrano s 4,27 na šest evrov. Kot so pojasnili, gre za začasen ukrep do uveljavitve nove sistematizacije delovnih mest, v okviru katerega bodo potekala pogajanja, ali to nadomestilo ohraniti ali se dogovoriti za dvig plač.

Družba medtem izvaja dodatne zaposlitve v dostavi, skupaj 111 zaposlenih, kar vpliva na lažjo organizacijo dela. Poslovodstvo je napovedalo še, da si bo v primeru preseganja načrta poslovanja prizadevalo z letom 2018 ponovno vplačevati premije dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 20 evrov mesečno na zaposlenega.

Budno bodo spremljali

Sindikat bo nadalje »budno spremljal izpolnjevanje zavez delodajalca« ter se v dogovorjenih rokih trudil urediti tudi vprašanja delovnika ob sobotah, nedeljah in praznikih, dopolnilnega delovnega časa ter smiselnosti deljenega delovnega časa. Strani sta se sicer že dogovorili, da ne bo več avtomatične izgube kariernih stopnic pri napredovanju ter še o nekaterih drugih izboljšavah pri razporejanju delovnega časa, so dodali.

V družbi so pri tem poudarili, da pravice iz sklenjenega dogovora veljajo za vse zaposlene v Pošti Slovenije, saj je Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije reprezentativni sindikat. »Pošta Slovenije pa bo nadaljevala sindikalni dialog tudi s preostalimi tremi sindikati v podjetju,« so navedli.

Po navedbah vodstva Pošte Slovenije so zaposleni lani med drugim dobili izplačano tudi poslovno uspešnost. Poleg stroškov plač so za zaposlene v zadnjih petih letih namenili še za več kot 6,7 milijona evrov sredstev, in sicer za službeno obleko, zdravstvene storitve, svetovanje, zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, promocijo zdravja na delovnem mestu, za sredstva, namenjena nakupu očal za delo z računalnikom, za storitve pooblaščenca za mobing in psihološka svetovanja, za izobraževanja, za socialna izplačila in za novoletno obdaritev otrok.