Potencialne obveznosti SCT 
štirikrat večje od premoženja

Plačilno nesposobni dolžniki: podjetja imajo za 1,9 milijarde evrov obveznosti.

Objavljeno
01. november 2011 20.16
Posodobljeno
02. november 2011 07.00
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Podjetja, ki so letos postala plačilno nesposobna, so imela do bank in dobaviteljev za več kot 1,3 milijarde evrov kratkoročnih in za 600 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti, kažejo podatki
GZS in Cofacea Slovenije.

Letos se število insolventnih postopkov še povečuje; v prvih osmih mesecih jih je bilo začetih 426 oziroma skoraj toliko kot lani v vsem letu. SCT, ki je insolventnost razglasil lani, v stečaj pa šel letos, ima do bank za 78,1 milijona evrov obveznosti, družbi pa grozi dodatno unovčevanje garancij za dobro izvedbo del in odpravo napak v višini 164,4 milijona evrov. Skupaj ima tako za 242,5 milijona evrov potencialnih obveznosti do bank. Pri tem je pomembno, da je preliminarno ocenjena vrednost premoženja SCT 56,7 milijona evrov oziroma več kot štirikrat manj od potencialnih obveznosti do bank, v to pa niso vštete obveznosti do dobaviteljev.

Banke so nasedle tudi v Vegradu; banka Hypo je bila ob stečaju do velenjskega gradbinca izpostavljena za približno 300 milijonov evrov terjatev, NLB za 120 milijonov evrov. Pred kratkim je v stečaj šel tudi Viator & Vektor, ki bankam dolguje približno 140 milijonov evrov.

Kot je razvidno iz tabele, so banke nasedle tudi pri cerkvenih Zvonovih in Gospodarstvu Rast, kjer je NLB prijavila za skupaj 357,8 milijona evrov, NKBM za 58,9 milijona evrov, Abanka za 146 milijonov evrov in Gorenjska banka za 73,9 milijona evrov terjatev.

Medtem ko je uspešnost prisilnih poravnav cerkvenih holdingov še nejasna, so upniki Merkurja v prisilni poravnavi izglasovali reprogram dolgoročnih zavarovanih posojil v skupni vrednosti 300 milijonov evrov. Reprogram predvideva, da se glavnica ne odplačuje do leta 2016 in da bo obrestna mera letos in prihodnje leto precej nižja od tržne, kar bo ugodno vplivalo na poslovanje. Tako bo obrestna mera letos enoodstotna, v letih 2012 in 2013 1,5-odstotna, prihodnji dve leti 3,5-odstotna in po letu 2016 šestodstotna. Za četrt milijarde evrov potencialnih obveznosti do bank ima SCT.