»Potopili bodo papirnico in Muflon«

Okrožno sodišče v Celju je zavrnilo upniški predlog za začetek postopka prisilne poravnave Radeče papirja nove.

Objavljeno
05. maj 2017 15.59
zore radeče papir
P. M.
P. M.

Radeče − Ker Igor Rakuša, nekdanji direktor Radeče papirja nove (RPN), marčnega predloga o uvedbi prisilne poravnave nad papirničarji, ki ga je vložil s še dvema finančnima upnikoma, ni ustrezno dopolnil, je celjsko okrožno sodišče prisilno poravnavo zavrnilo. A Rakuša vztraja, da RPN grozi potop, ki bo za seboj potegnil tudi invalidsko podjetje Muflon; v obeh dela 280 ljudi.

Poleg Interexpa skupine oziroma Igorja Rakuše, človeka, ki je prek poznanstev z vplivnimi Dubajčani leta 2013 v dolino Sopote pripeljal družbo Emkaan, sta predlog za prisilno poravnavo na podlagi bilance o poslovanju 2015 vložila še Strelski center Gaj s Pragerskega in Strelski klub Central iz Hajdine. Radeče papir nova, ki je 2015 končala z nekrito 1,7-milijonsko izgubo, jim iz naslova posojil dolguje blizu dva milijona evrov.

Sodišče je razsodilo, da bi morali predlagatelji prisilne poravnave upoštevati zadnje javno objavljeno letno poročilo RPN za leto 2014, v katerem pa njihove terjatve glede na potrdila bank (nakazila na račun RPN iz 2015 in 2016) ne morejo biti zajete. Za Rakušo, ki še ne ve, ali se bo pritožil, je takšno pojasnilo »nateg«.

Različna mnenja o odločitvi sodišča

»Bolj kot pritožba me skrbi, kako bo RPN vrnila dolgove. Tekoče poslujejo z dvema milijonoma minusa, kar pomeni, da izčrpavajo Muflon. Ubili ga bodo! Iz bilanc je razvidno, da iz naslova posojil dolgujejo devet milijonov evrov, vseh terjatev pa je za 14 milijonov. Zanima me tudi, kako bodo zaposlenim pojasnili za 600.000 evrov nakazil v Dubaj,« pravi Rakuša.

Nasprotno pa Tomaž Režun, radeški župan in eden od dveh direktorjev papirnice, ne skriva zadovoljstva nad odločitvijo sodišča: »Za poslovanje družbe je vedno problem, če ji nad glavo visi takšno breme, kot je uvedba prisilne poravnave - ne glede na to, da smo ves čas dokazovali in zatrjevali, da smo solventni in da uspešno poslujemo.«

V RPN menijo, da je bil resnični povod za predlog prisilne poravnave poskus izvajanja pritiska nanje, saj so z Rakušo oziroma z vsemi tremi subjekti, ki so predlagali prisilno poravnavo, v sodnem sporu. Sprožili so ga zaradi terjatev, ki jih ima Rakuša do njih in ki so po njihovem sporne. Zaradi njih je Rakuša leta 2015 tudi zapustil papirnico.