Banka Slovenije proti uvedbi davka na finančne storitve

Menijo, da so trenutne gospodarske razmere neprimerne za dodatno obremenjevanje bank.

Objavljeno
05. oktober 2012 16.43
Posodobljeno
05. oktober 2012 16.48
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Trenutne gospodarske razmere so neprimerne za dodatno obremenjevanje bank, so v Banki Sloveniji za komentirali načrtovano uvedbo davka na finančne storitve. Ob tem so dodali, da v trenutnih okoliščinah nasprotujejo temu davku, poroča STA.

»Banke so že posebej obremenjene z davkom na bilančno vsoto bank. Obstaja nevarnost, da bo dodatno davčno breme prevaljeno na uporabnike finančnih storitev, ali pa da bo zmanjšana aktivnost bank zaradi višjih stroškov. Davek lahko tudi negativno vpliva na mednarodno konkurenčnost slovenskih bank,« so pojasnili v Banki Sloveniji.

Finančni minister Janez Šušteršič je namreč po včerajšnji seji vlade dejal, da vlada načrtuje dodatno obremenitev finančnega sektorja – po v vzoru obdavčitve zavarovalnih storitev predlagala uvedbo davka na vse finančne storitve.Združenje družb za upravljanje skladov nasprotuje uvedbi davka na finančne storitve

Prav tako uvedbi omenjenega davka nasprotujejo v Združenju družb za upravljanje investicijskih skladov. Ocenjuje, da bi imela uvedba davka zelo hude posledice za njihovo panogo, ki pa ni vzrok finančne krize. Ker je upravljanje investicijskih skladov v EU liberalizirano, bi uvedba davka po njihovem mnenju povzročila prenos upravljanja investicijskih skladov v druge države EU.

Po mnenju Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov namreč ne bo mogoče pobirati davka na finančne storitve od upravljavskih provizij, ki jih obračunavajo tuji upravljavci. Prilivi iz naslova davka na finančne storitve bi se v roku leta ali dveh izničili, saj bi uvedba davka na eni strani vplivala na manjše varčevanje v vzajemnih skladih, na drugi strani pa bi družbe za upravljanje verjetno prenehale opravljati dejavnost oz. bi jo selile v tujino, so zapisali v združenju.