Preizkušen recept za razvoj lesne industrije

Okrepitev vlaganj v razvoj, tudi v podjetjih lesno-predelovalne dejavnosti, je pogoj za izhod iz krize.

Objavljeno
02. oktober 2013 20.35
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Na konferenci, ki sta jo v okviru ljubljanskega pohištvenega sejma Ambient 2013 organizirala Združenje lesne in pohištvene industrije GZS in oddelek za lesarstve razvojne trende in uspešne slovenske poslovne modele. Premierno pa so bile podeljene tudi nagrade za naj leseno gradnjo, naj lesene izdelke in naj inovativno rabo lesa, ki so bile rezultat javnih natečajev javne agencije SPIRIT Slovenija za promocijo lesa.

Za Slovenijo, ki je bogato porasla z gozdovi - ti imajo med drugim tudi nenadomestljivo vlogo pri vezavi CO2 in s tem soočanju z izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe - ima les neprecenljivo vrednost »kot plemenit material, ki ustreza trajnostnim načelom, hkrati je topel in prijazen do uporabnika ter ponuja neizmerne oblikovalske možnosti,« je v nagovoru udeležencem konference izpostavila Tanja Strniša, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Za razvoj lesno-predelovalne industrije je nujno spodbuditi porabo lesa in gradnjo objektov iz lesa. Država lahko spodbuja uporabo lesa predvsem pri gradnji javnih objektov v povezavi z uredbo o zelenem javnem naročanju, je poudarila in izpostavila »potrebnost dogovora, da se obvezni delež lesa dvigne nazaj na 30 odstotkov, kar je tehnično izvedljivo, okoljsko ustrezno, v skladu z našo tradicijo, hkrati pa to daje možnost domači industriji za širjenje trga«.

Pomen razvojnih vlaganj

Andreja Kert, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa je poudarila pomen razvojnih vlaganj. Da je to recept, ki bi se ga morali držati vsi, tudi v pohištveni industriji. »Tradicijo je smotrno povezati z novimi, sodobnimi trendi. Le razvoj, uvajanje novih tehnologij, kakovostno oblikovanje, trženje ipd. bodo omogočili uspešno prihodnost.« Prepričana je, da se vodilni v slovenskih lesnih podjetjih zavedajo pomena razvoja, pozvala jih je k pripravi novih oz. nadgradnji že obstoječih projektov. Zagotovila je, da bo država takšne projekte gotovo podprla.

Direktor Združenja lesne in pohištvene industrije Igor Milavec, je dejal, da se lesni in pohištveni industriji zdi, kot da se kriza v Sloveniji ne bo nikoli končala, »natančneje, gospodarstvo sedanje dogajanje dojema, kot da krize sploh še nismo začeli reševati«. In še, da iz GZS in iz lesarskega združenja že leta sporočajo, »da je nujno vzpostaviti drugačno, konkurenčnosti bistveno bolj naklonjeno okolje, ki bo omogočilo razbremenitev gospodarstva in s tem okrepitev vlaganj v razvoj, drugače iz krize res še dolgo ne bomo izšli«.