Prek spletne platforme do informacij o podjetjih v EU

Povezanost nacionalnih poslovnih registrov bo olajšala čezmejno trgovino.

Objavljeno
09. junij 2017 15.02
afp/BELGIUM-EU-VOTE
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana - Danes je začela delovati enotna spletna platforma za izmenjavo informacij o podjetjih v EU. Povezanost nacionalnih poslovnih registrov bo olajšala čezmejno trgovino ter izboljšala zaupanje in preglednost na enotnem trgu EU.

Državljani, podjetja in nacionalni organi lahko prek portala e-pravosodje iščejo informacije o podjetjih iz nacionalnih poslovnih registrov. Novi sistem bo prav tako izboljšal komunikacijo med registri, saj omogoča izmenjavo zanesljivih informacij o podjetjih.

Storitev je vzpostavila evropska komisija v sodelovanju z državami članicami v okviru direktive o povezovanju evropskih poslovnih registrov.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je med drugim pojasnila, da lahko odslej potrošniki in investitorji pri izbiri podjetja, s katerim želijo sodelovati, preverijo, ali podjetje res obstaja, ali je zanesljivo in kdo je njegov uradni predstavnik.

Pred uvedbo nove platforme je bilo treba za informacije o podjetjih zaprositi prek posameznih nacionalnih registrov, pogosto po dolgotrajnih in dragih postopkih.

Platforma je na voljo tukaj.