Premoženje zakoncev Login se bliža milijardi

Najbogatejši Slovenci: na prvem mestu sta Iza in Samo Login, sledita jima Sandi Češko in Marko Pistotnik.

Objavljeno
17. november 2015 17.45
Iza Login Portoroz 23.10. 2014
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Vrednost premoženja stotih najbogatejših Slovencev se je letos povečalo za dodatne 3,3 odstotka in doseglo 4,6 milijarde evrov. Prvo mesto na Managerjevi lestvici najbogatejših sta tudi letos zasedla Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, njuno premoženje pa se je po oceni pripravljavcev lestvice iz 617 milijonov povzpelo na 855 milijonov evrov.

Družba Outfit je mednarodno podjetje, ki se ukvarja z razvojem mobilnih aplikacij, najbolj znana pa je postala z izdelkom govoreči maček Tom, ki so se mu nato pridružili še prijatelji. Tako kot lani se tudi letos na lestvico uvrstilo pet solastnikov te družbe. Med njimi je tudi Marko Pistotnik, čigar premoženje se je povečalo na 260 milijonov evrov, s čimer je postal 3. najbogatejši Slovenec, Rok in Nina Zorko pa sta se z 82 milijoni evrov iz 12. prebila na 9. mesto.

Češko ohranil drugo mesto

Čeprav se je njegovo premoženje skrčilo za 120 milijonov oziroma na 271 milijonov evrov, 2. najbogatejši Slovenec ostaja Sandi Češko, ustanovitelj in lastnik Studia Moderna, trgovske družbe, ki se ukvarja z neposredno in televizijsko prodajo po Evropi. Na 4. mestu ostaja Joc Pečečnik, lastnik družbe Interblock, ki izdeluje naprave za igralnice, na 5. mesto pa sta s skoraj tretjinskim padcem premoženja zdrsnila zakonca Tatjana in Albin Doberšek, ki imata v Nemčiji že dolga leta družbo Engineering Doberšek. Od privatizacijskih mogotcev se je med prvo deseterico obdržal le Igor Lah z družino. Njegovo premoženje so pripravljavci lestvice ocenili na 111 milijonov evrov, s čimer je se je povzpel na 6. mesto.

Start-up novinec

Med novinci lestvice se je s skoraj 16 milijoni evrov premoženja na 87. mestu znašel Sebastjan Trepča, soustanovitelj britanskega start-up podjetja Lyst, ki povezuje spletno ponudbo modnih izdelkov luksuznih znamk. Na lestvico se je letos uvrstilo tudi 13 menedžerjev škofjeloškega LTH Castings. Ti so leta 2009 za 300.000 evrov kupili to podjetje z 5,2 milijoni evrov dolga do prejšnjih lastnikov, po konzervativni oceni Revije Manager pa je ta družba danes vredna blizu 180 milijonov evrov.

Z Mangerjeve lestvice, ki bo v celoti objavljena danes, tako vse bolj izginjajo tranzicijski bogataši, vse več pa je ustanoviteljev ali lastnikov visokotehnoloških globalnih družb. Odgovorna urednica Managerja Vita Cajnko Javornik pojasnjuje, da so ta res v ospredju v najvišjem delu lestvice, sicer pa prevladujejo lastniki industrijskih podjetij. Kot ugotavlja Cajnko Javornikova, se je lestvica najbogatejših po gospodarski krizi precej prečistila, tako da zdaj na njej ni več tako velikih sprememb.

Podaljšanje lestvice

Letošnjo lestvico so sicer podaljšali na 150, tudi zato, da lahko spremljajo tiste, ki so izpadli z lestvice stotih; zadnji na lestvici, 150. najbogatejši, ima dobrih 11 milijonov evrov premoženja.

Letos na tej lestvici prvič ni nekdaj drugega najbogatejšega Slovenca, pidovskega barona Darka Horvata, saj ni znano kam je po prodaji svojega premoženja naložil denar. Podoben je tudi primer nekdanjega direktorja škofjeloškega Terma Janeza Deželaka in njegove žene Vande, nekdanjega lastnika in direktorja Dinosa Ivana Tkalca in Borisa Pipana, nekdanjega lastnika Etre 33.

Skupno premoženje najbogatejših Slovencev je letos še preseglo lanski rekord, ko je bila vrednost tega premoženja ocenjena več kakor pred gospodarsko krizo.