Prepoved dela pri obrtniku zadnji ukrep

OZS je prejšnji teden odstopila od pogajanj, našli so kompromisno rešitev.

Objavljeno
08. junij 2017 14.34
A. S.
A. S.

Ljubljana − V obrtno-podjetniški zbornici se strinjajo s kompromisno rešitvijo v zakonu o inšpekciji dela, po kateri inšpektor ne bo mogel prepovedati opravljanja dejavnosti, če delodajalec zaradi plačilne nediscipline ali višje sile plač ne bo izplačal pravočasno. Prepoved dela delavcev bo inšpektor kot skrajni ukrep lahko uporabil le, ko bodo izčrpane vse možnosti.

OZS je prejšnji teden zaradi spornega določila v zakonu o inšpekciji dela, po katerem bi lahko inšpektor prepovedal delavcem opravljanje dela, če delodajalec ne izplača plač pravočasno, odstopila od pogajanj. Na včerajšnjih pogajanjih socialnih partnerjev o spremembah delovnopravne zakonodaje so našli novo rešitev, ki so jo člani Upravnega odbora OZS danes potrdili na korespondenčni seji.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je bil po pogajanjih s spremembo zadovoljen. Opozoril pa je, da če rešitve ne bi našli, bi bili primorani organizirati proteste, ker so to od zbornice zahtevali člani. Pojasnil je še, da se zaradi plačilne nediscipline oziroma zamud pri plačilu obveznosti naročnikov lahko zgodi, da delodajalec ne more izplačati plač pravočasno, vendar pa bi »prepoved opravljanja dela podjetjem in delavcem povzročila še večjo škodo«.