Presečišče: TAG Heuer

Specialist za štoparice in luksus na področju ur bo odpuščal.

Objavljeno
10. oktober 2014 19.41
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Švicarski proizvajalec vrhunskih ur in modnih dodatkov bo zaradi slabše prodaje svojih najdražjih izdelkov odpuščal zaposlene.

Začetki švicarskega urarskega podjetja TAG Heuer segajo v leto 1860, ko je Edouard Heuer ustanovil podjetje Uhrenmanufaktur Heuer v švicarskem mestu Saint-Imier in kmalu zatem patentiral svojo prvo izjemno natančno štoparico. Podjetje Heuer je v dvajsetem stoletju prijavilo še več patentov za štoparice, ki so jih uporabljali na ladjah ter v avtomobilih in letalih, Heuerjeve izdelke je med drugim uporabljalo tudi nemško vojaško letalstvo med drugo svetovno vojno. Po drugi svetovni vojni so Heuerjeve natančne štoparice pogosto uporabljali na mnogih avtomobilskih dirkah, leta 1962 pa se je podjetje lahko pohvalilo celo s tem, da so njegove ure postale prve švicarske ure, ki so jih ljudje vzeli s sabo v vesolje. Takrat je namreč eno od njihovih ur uporabljal ameriški astronavt John Glenn med vesoljskim poletom.

Leta 1985 je luksemburška poslovna skupina TAG (Techniques d'Avant Garde) kupila podjetje Heuer in združila obe znamki podjetja v skupnem podjetju TAG Heuer, v katerem je večinski delež leta 2010 pridobila francoska skupina LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Podjetje je v dvajsetem stoletju postalo zelo ugledno in je skrbelo za časovno merjenje športnih dosežkov na največjih športnih prireditvah, med drugim tudi na olimpijskih igrah. Poleg tega so njihove izdelke pogosto oglaševali vrhunski športniki in hollywoodski zvezdniki, ki so v medijih in filmih poudarjali neprekosljivo švicarsko kakovost Heuerjevih ur.

Toda v zadnjem času v podjetju TAG Heuer priznavajo, da njihovi poslovni rezultati niso več tako dobri kot nekoč. Vodilni v podjetju so povedali, da se je prodaja najdražjih ur od januarja do konca avgusta povečala za 2,7 odstotka, kar je manj, kot so pričakovali, saj so za letošnje leto sprva napovedovali od 4- do 6-odstotno rast prodaje. Povpraševanje se je zmanjšalo predvsem v Hongkongu, kjer prodajo približno dvajset odstotkov vseh dražjih ur. V podjetju zdaj napovedujejo, da se bodo posvetili predvsem izdelavi in oglaševanju nekoliko manj dragih ur.

Pred dvema tednoma so zato iz podjetja sporočili, da bodo zaradi slabšega povpraševanja po njihovih najdražjih urah odpuščali zaposlene v La Chaux-de-Fondsu in Chevenezu, kjer je zaposlenih okoli 600 ljudi. Doslej so odpustili 46 zaposlenih, poleg tega jih bo še 49 začasno ostalo brez službe do konca letošnjega leta. V podjetju upajo, da so slabši poslovni rezultati samo začasni in da bodo kmalu spet lahko govorili o takšni prodajni rasti, kakršno pri enem najuglednejših proizvajalcev svetovno znanih švicarskih ur tudi pričakujejo.