Prevent Global 
bo kmalu izplačal terjatve delavcem

Za nekdanje zaposlene bodo skupaj namenili 1,45 milijona evrov.

Objavljeno
14. november 2011 07.44
Posodobljeno
14. november 2011 08.00
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Delavci nekdanjega krovnega Preventa Globala bodo v kratkem dobili izplačane terjatve, ki so jih prijavili ob stečaju. Po načrtu za prvo prednostno razdelitev, ki ga je pripravil stečajni upravitelj Boris Kastivnik, bodo upnikom izplačali 2,2 milijona evrov.

To se bo zgodilo takoj, ko bo sklep okrožnega sodišča postal pravnomočen. Največ denarja iz te razdelitve, dobrih 446.000 evrov, bodo porabili za vračilo Jamstvenemu skladu RS, Zpiz bo za zaostale prispevke dobil 149.000 evrov, ZZZS 76.000 evrov itn.

Več kot 150 nekdanjih zaposlenih na Preventu Globalu bo iz naslova neizplačanih plač, odpravnin in za regres skupaj dobilo kar 1,45 milijona evrov. Največji znesek, dobrih 60.000 evrov, bo na svoj račun dobil Matjaž Hudopisk, član uprave nekdanjega Globala, sledita mu Renato Krajnc, zadnji predsednik uprave z dobrimi 46 tisočaki in Sonja Štruc, nekdanja glavna finančnica, ki bo dobila nekaj več kot 43.000 evrov. V celoti pa je bil zavrnjen zahtevek nekdanjega predsednika uprave Preventa Globala Jožeta Kozmusa, ki je ob prekinitvi pogodbe o zaposlitve od družbe zahteval 735.000 evrov.

Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik je denar za poplačilo delavcev v krovnem Preventu dobil s prodajo delnic hrvaškega AD Plastika iz Solina, za kar je iztržil skoraj 15 milijonov evrov. Z večino tega denarja je v celoti že poplačal zastavljeni delež Abanke nad temi delnicami, precej denarja od prodaje teh delnic pa je dobila tudi NLB.

Medtem ko bo Prevent Global v stečaju lahko skoraj v celoti poplačal svoje nekdanje zaposlene, pa se to ne bo zgodilo v Preventu Avtomobilskih delih. Ta nekdanja družba s 1100 zaposlenimi ni imela veliko premoženja, saj je bilo skoraj vse v lasti krovnega Globala.