Prevent Global: Zakeršnik od Hastorja terja 24 milijonov evrov

Rusom je želel prodati delnice, Hastor pa ni umaknil zastavne pravice.

Objavljeno
27. september 2012 23.01
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Med ključnima lastnikoma propadle družbe Prevent Global Nijazom Hastorjem in njegovo družbo Prevent Halog ter Jankom Zakeršnikom oziroma družbo Eurocity se je vnel sodni spor. Vreden je kar 24 milijonov evrov.

Vzrok za spor je bil zaplet pri nameravani prodaji Zakeršnikovega deleža v Preventu ruskemu investicijskemu skladu. Pri delnicah je imel Hastor oziroma njegova družba Prevent Halog zastavno pravico, ki je ni umaknil. Rusi so od posla odstopili in Zakeršnik je prepričan, da je zaradi tega utrpel za 24 milijonov evrov škode.

Na poravnalnem naroku se sprti stranki nista dogovorili. Sodišče je zato na obravnavo povabilo nekaj prič, med njimi nekoč pomembnega lastnika Preventa in nekdanjega predsednika uprave te družbe Jožeta Kozmusa. Povedal je, da je svoj delež prodal Borzno-posredniški hiši Medvešek Pušnik, saj je bil prepričan, da ta delnice zbira za ruskega kupca. Če bi vedel, da bo delnice potem dobil Zakeršnik oziroma Eurocity, jih ne bi prodal, je poudaril.

O prodaji Rusom je Kozmus dejal, da bi bila to dobra poteza, vendar se ni spomnil, da bi Zakeršnik interveniral v zvezi z izbrisom zastavne pravice: »Ne morem pa reči, da me ni seznanil s tem, da niso sproščene.«

Zakeršnik se s takšno razlago seveda ni sprijaznil in je na Kozmusa izvajal pritisk: »Večkrat sem te vprašal, zakaj delnice niso sproščene. Oba sva delnice prodajala. Rekel sem ti, kliči Hastorja, naj delnice sprosti. Rekel si, da če jih ne bodo sprostili, jih toži. Zato smo danes tukaj.« Kozmus je diplomatsko odvrnil, da mu je bilo pojasnjeno, da takšne delnice proda in da bo novi lastnik zadevo uredil.

Da je bilo sodelovanje med Hastorjem in Zakeršnikom vse prej kot idilično, je potrdil predsednik uprave leta 2008 Borut Meh, ki o prodaji delnic Rusom sicer ni vedel ničesar. Na vprašanje okrožne sodnice Andreje Veselič, ali je bil spor med lastnikoma povod, da je Prevent Global zašel v težave in stečaj, je odvrnil: »Da. To je moje osebno mnenje.«