Prevent: Tovarna v Radljah brez kupca

Izklicna cena za radeljski Prevent je bila 2,8 milijona evrov in ni privabila nobenega dražitelja.

Objavljeno
19. avgust 2011 20.11
Posodobljeno
19. avgust 2011 20.11
Ivan Praprotnik, Slovenjgradec
Ivan Praprotnik, Slovenjgradec

Slovenj Gradec – Trenutno najbolj zaposleni stečajni upravitelj na Koroškem Boris Kastivnik je imel včeraj dražbeni dan. Preventove tovarne v Radljah, izklicna cena zanjo je bila 2,8 milijona evrov, sicer ni prodal, po desetih letih stečaja pa mu je uspel »veliki met« z nekdanjim hotelom Kompas v Slovenj Gradcu.

Na že sedmi dražbi ga je prodal za 550.000 evrov, kupila pa ga je družba Insula z Raven na Koroškem. Njen lastnik je Gorazd Fale, nekdanji član poslovodstva Preventa Global, ki ima v lasti tudi družbi Ko-si in Purotehnika v Slovenj Gradcu, doma za starejše v Radljah in tako dalje.

Na tretji včerajšnji dražbi je Kastivnik prodajal del Preventovega avtoparka. Kot je bilo pričakovati, dražba za Preventovo tovarno avtomobilskih sedežnih prevlek v Radljah, skupaj s halami, stroji in petimi parcelami, ni bila uspešna, saj k njej ni pristopil nihče. Stečajnik krovnega Preventa Global Boris Kastivnik je za prvo dražbo tovarne v Radljah postavil »pošteno ceno« 2,8 milijona evrov in jo bo za drugo dražbo, po posvetu z okrožnim sodiščem in upniškim odborom, moral znižati.

V Slovenj Gradec je včeraj prišel direktor Boxmarka iz Kidričevega Marjan Trobiš, a na dražbi ni sodeloval, rekoč, da je bila izklicna cena občutno previsoka. Omenil je tudi, da je Boxmark pripravljen tovarniške prostore v Radljah vzeti v najem tudi naslednje mesece, do naslednje dražbe, saj tam zdaj dela 340 šivilj.

Predlagal podaljšanje najema

Kastivnik je po neuspešni dražbi Preventovega premoženja v Radljah rekel, da bo sodišču predlagal podaljšanje najema, saj si Radlje in Koroška ta čas ne moreta privoščiti izgube novih 340 delovnih mest. Čeprav zakonodaja omogoča le enoletni najem, Kastivnik upa, da bosta okrožno sodišče ter upniški odbor njegovo namero odobrila; na koncu tudi zaradi tega, ker se stečajna masa Preventa Global z najemnino veča.

Nova dražba za radeljski Prevent, je rekel Kastivnik, bo najkasneje do novega leta, zanjo pa bo postavil izklicno ceno, ki bo kombinacija med »pošteno in likvidacijsko vrednostjo«, kar pomeni, da bo manjša od 2,8 in večja od dveh milijonov evrov.

Fale novi lastnik nekdanjega hotela Kompas

Novega lastnika pa je včeraj dobil tudi zdaj edini delujoči hotel v Slovenj Gradcu, nekdanji Kompas. Za 550.000 evrov ga je za svojo ravensko družbo Insula kupil nekdanji član Preventove poslovodne ekipe Gorazd Fale.

Kupec včeraj o svojih načrtih še ni hotel nič reči, zdajšnji najemnik slovenjgraškega hotela Boštjan Paradiž iz družbe Vabo pa je rekel, da je Faletov načrtovan vstop v turistično gospodarstvo porok, da se bo to v središču Mislinjske doline poslej še hitreje razvijalo.

Po napovedih Vabo ostaja najemnik hotela, njegov novi lastnik Fale pa je dodal, da bo z večjim denarnim vložkom posodobil petindvajset let star hotel v Slovenj Gradcu. Ivan Praprotnik Hotel Kompas je zdaj Faletov – Lastnik družb Ko-si in Purotehnika iz Slovenj Gradca Gorazd Fale je včeraj vstopil v slovenjgraško turistično gospodarstvo.