Pri zaposlovanju v 2016 velja previdni optimizem

Po analizi ManpowerGroup bodo v začetku 2016 zaposlovala velika proizvodna podjetja v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Objavljeno
07. december 2015 17.35
suhadolnik zavod za zaposlovanje
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana – Slovenski delodajalci s previdnim optimizmom napovedujejo možnosti za zaposlitve v prihodnjih treh mesecih, kaže raziskava družbe ManpowerGroup. Delodajalci sicer v osmih od desetih gospodarskih panog napovedujejo rast zaposlitvenih možnosti.

Najboljše zaposlitvena pričakovanja za začetek leta 2016 veljajo v proizvodnji in panogi transporta, logistike in komunikacij – na teh segmentih se tako nadaljujejo ugodni trendi iz letošnjega leta. V panogi proizvodnje tako delodajalci zdaj oddajajo za enajst odstotkov boljše zaposlitvene možnosti, pri transportu, logistiki in komunikacijah pa za deset. Močan zaposlitveni potencial ohranja tudi panoga oskrbe z elektriko, vodo in plinom, kjer se neto zaposlitvene možnosti povečujejo za osem odstotkov, v panogi rudarstva in kamnin so te večje za sedem odstotkov. V skladu s pričakovanji in dogajanji v gospodarstvu so ta čas najslabše zaposlitvene možnosti v gradbeništvu, zmanjšujejo se za štiri odstotke – v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta pa so celo kar za 15 odstotkov slabše. Med panogami, ki po možnostih zaposlovanja stagnirajo, velja omeniti nekoč zelo propulzivne finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in nepremičnine – rast zaposlitvenih možnosti se je znižala na dva odstotka in pa trgovino na debelo in drobno z ničelno stopnjo rasti zaposlitvenih možnosti.

Navzgor v treh od štirih regij

V družbi ManpowerGroup so primerjali tudi zaposlitvene napovedi po različnih območjih Slovenije. Delodajalci v treh od štirih regij pričakujejo, da bodo od januarja do marca 2016 več zaposlovali, najbolj optimistični pa so v osrednji (Osrednjeslovenska, Gorenjska, Zasavska regija) in jugovzhodni (Spodnjeposavska in jugovzhodna regija) regiji, v obeh pričakujejo povečanje zaposlitvenih možnosti za sedem odstotkov. Podobno živahen, šestodstotni zaposlitveni zagon, pričakujejo tudi v jugozahodni regiji (Notranjsko-kraška, Goriška, Obalno-kraška regija). Povsem drugačna pa je slika zaposlitvenih priložnosti v severovzhodni regiji (Pomurska, Koroška, Podravska in Savinjska regija), kjer napoved novega zaposlovanja znaša minus odstotek in izraža negotovost delodajalcev pri zaposlovanju, ugotavljajo v ManpowerGroup.

Najbolj bodo zaposlovali veliki

Analiza vključuje tudi primerjavo zaposlitvenih obetov glede na velikost podjetij, ki so razvrščena v štiri velikostne razrede: mikro (do 10 zaposlenih), mala (med 10 in 49 zaposlenimi), srednja (med 50 in 249 zaposlenimi) in velika podjetja (več kot 250 zaposlenih). V prvem četrtletju 2016 bodo več zaposlovali v vseh štirih kategorijah. Najbolj optimistične načrte imajo sicer v velikih podjetjih, z neto napovedjo zaposlovanja v višini kar 16 odstotkov. V srednjih podjetjih ta znaša šest odstotkov, najbolj skromna zaposlitvena pričakovanja za prve tri mesece 2016 pa imajo sicer delodajalci v skupinah malih in mikro podjetij, kjer pričakujejo pičlo zvišanje zaposlitvenih možnosti v višini treh oziroma enega odstotka. Zaposlitvene možnosti v vseh skupinah podjetij so sicer zdaj manjše kot so bile v začetku letošnjega leta.

Iskani inženirji in obrtniki

V ManpowerGroup navajajo tudi mednarodne primerjave zaposlitvenih možnosti. Priložnosti za iskalce zaposlitve bo v prvem četrtletju 2016 približno toliko kot v zadnjih mesecih tega leta, delodajalci pa čakajo na bolj korenito okrevanje na trgu dela. Raziskave so pokazale, da so zdaj najbolj iskani in zaželeni kadri s področja informacijske tehnologije, inženirji in dobri obrtniki. Najmočnejše napovedi zaposlovanja so oddali delodajalci iz Indije, Tajvana, Japonske, Turčije in ZDA, najslabše pa so napovedi za novo zaposlovanje v Braziliji, na Finskem in v Franciji.