Prihodnji mesec morda končno prodaja Cimosa

Skupščina predvidoma v sredini maja, tej sledi izplačilo kupnine in dokapitalizacija.

Objavljeno
21. april 2017 17.30
tlo cimos
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Približuje se prodaja Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria – če bo šlo vse po načrtih. V sredini prihodnjega meseca bo predvidoma skupščina, tej pa bi sledila izplačilo kupnine, dokapitalizacija koprske družbe, prenos delnic in zaključek transakcije.

Finančni sklad iz Vicence Palladio Finanziaria oziroma njegova družba TCH Cogeme bo kupnino 100.000 evrov po neuradnih informacijah predvidoma nakazal po skupščini. Po tej bo italijanski kupec koprsko družbo dokapitaliziral z 20 milijoni evrov. Tako je bilo dogovorjeno že ob podpisu kupoprodajne pogodbe z odložnimi pogoji lani oktobra.

Palladio Finanziaria bo v okviru te transakcije prevzel tudi 110 milijonov evrov Cimosovih dolgov. Del prodaje Cimosa je torej tudi dogovarjanje s številnimi bankami upnicami in usklajevanje načrta finančnega prestrukturiranja.

Kot je znano, so se Italijani vrnili v postopek prodaje, potem ko so konec februarja od nakupa uradno odstopili, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev (DUTB) Imre Balogh pa sta napovedala plan B, po katerem bi Cimos po načelu zasebnega vlagatelja reševala DUTB. Vendar je na Italijane menda pritisnila ameriška multinacionalka Honeywell Turbo Technologies, ki je Cimosov največji kupec, hkrati pa tudi kupec od TCG Cogema, avtomobilskega dela Palladia Finanziaria.

Kako je Cimos posloval lani?

Družba Cimos je lani ustvarila 317,3 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 75,4 milijona evrov manj kot leto prej. Odhodki pa so znašali 323,5 milijona evrov, kar je 87,5 milijona manj kot leto prej. Rezultat iz poslovanja pred amortizacijo in odpisi (EBITDA) pa je lani znašal 4,9 milijona evrov, EBITDA celotne Skupine Cimos pa je znašal 25,9 milijona evrov. Družba je ob koncu lanskega leta imela 131,3 milijona evrov finančnih obveznosti, izhaja iz poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja Cimosa.

»V nasprotju z mnogimi informacijami v medijih posluje Cimos pozitivno, je likviden, poravnava vse svoje obveznosti in celo investira v razvoj, raziskave in potrebno opremo za uresničevanje novih projektov,« je prejšnji mesec za Delo dejal predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl in dodal, da so letošnje leto začeli uspešno in bolje od načrtov. Skupina Cimos je ob koncu lanskega leta imela še 4012 zaposlenih.