Prihodnji teden že pogodbe o potrošniškem kreditiranju

Diners: Do konca septembra ponudbe Erste Card Cluba vsem uporabnikom.

Objavljeno
16. september 2013 21.11
SLOVENIJA, LJUBLJANA, 05.06.2012. PRIMOZ LOVSE PRIHAJA NA SEJO IZVRSILNEGA ODBORA. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Božena Križnik, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Božena Križnik, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – V trgovinah je mogoče spet opaziti potrošnike, ki na blagajni plačujejo s kartico Diners, številni nekdanji uporabniki Dinersa pa še čakajo na ponudbo novega lastnika franšize. Pozanimali smo se, kako poteka pridobivanje članstva.

V Erste Card Clubu so nam pojasnili, da bodo vsi nekdanji člani Dinersa prejeli novo ponudbo s kartico predvidoma do konca septembra. Doslej je pristopno izjavo prejelo že 60 odstotkov dosedanjih uporabnikov, polovica jih je že vrnila podpisane izjave. Večina od njih bi hotela uporabljati tudi možnost plačevanja na obroke.

S karticami je mogoče plačevati že od 28. avgusta, in to na več kot 10.000 prodajnih mestih po Sloveniji. V tem času so kupci opravili že več kot 2000 transakcij. Za sodelovanje z Erste Card Clubom so se odločili vsi večji trgovci.

Slišati je, da so na nekaterih prodajnih mestih zadrege, ker na blagajnah, denimo, ne vedo, ali naj sprejmejo kartice ali ne. Zato smo izdajatelja kartic vprašali, kako je skupaj s trgovci poskrbel za nemoten začetek uporabe kartic. Kot so povedali, so z začetkom uporabe seznanili vsa prodajna mesta, zapletov niso zaznali. Pričakujejo, da jih bodo uporabniki kartic obvestili o morebitnih težavah.

Plačilo na obroke s kartico Diners v prvih tednih uporabe ni bilo možno, po zadnjih informacijah pa je Erste Card Club konec prejšnjega tedna od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo že pridobil tudi dovoljenje za potrošniško kreditiranje. Tako bodo lahko vsi imetniki kartic, ki so izrazili interes za to storitev, v prihodnjem tednu prejeli pogodbo o potrošniškem kreditiranju z Erste Card. Pogodbo bodo podpisali, in če bodo izpolnjevali pogoje, bodo lahko uporabljali v preteklosti uveljavljen priljubljeni način plačevanja.

Konkurenca ni spala

Od sredine maja, ko imetniki niso mogli uporabljati kartic Diners, se je pri drugih ponudnikih povečalo zanimanje za kartice, ki omogočajo nakupe na obroke. A ponudba je omejena. Podobno storitev, kot jo ponuja Diners, potrošniki lahko dobijo pri Banki Koper, ki s soglasjem franšizodajalca Global Network Services izdaja kartico American Express. Z njo je mogoče kupovati na od dva do 12 obrokov na več tisoč prodajnih mestih po Sloveniji. Razen letne članarine, ki je za osnovno kartico 20 evrov, drugih stroškov ali obresti ni. Za kartico lahko zaprosi vsak potrošnik, tudi če nima odprtega transakcijskega računa pri Banki Koper.

Nakupe na največ 12 obrokov brez dodatnih provizij in stroškov od maja lani zdaj že na več kot 3000 prodajnih mestih omogoča tudi NLB, in sicer tistim, ki uporabljajo katero izmed njihovih plačilnih kartic MasterCard, Visa ali Karanta. Višina plačila na ta način je omejena z limitom porabe na kartici.

Preostale vprašane banke takšnega obročnega odplačevanja ne ponujajo. Večina svojim strankam lahko odobri plačilno-kreditno kartico – tako imenovani revolving –, za katero je značilno, da je vsak mesec treba poravnati določen minimalni delež od porabe (na primer deset odstotkov), za preostali dolg pa banka obračuna obresti. Letna obrestna mera v UniCredit Bank in SKB je 8,45 odstotka, letna članarina za kartico pa je v UniCreditu 25 evrov, v SKB pa je mesečni strošek za klasično Viso 1,63 evra. Nekatere druge banke komitentom omogočajo nakupe na obroke s karticami podobno, kot bi najeli kredit: potrošnik mora plačati zavarovalno premijo, ki jo določi zavarovalnica, pojasnjujejo v Abanki, kjer se potem plačevanje na obroke ne obrestuje več. Uporabnik pa ob vsakem plačilu obroka plača 1,20 evra provizije, letna članarina za kartico Visa Electron, ki omogoča takšno nakupovanje, pa je 19,50 evra.

Medtem ko bo včlanitev v Erste Card Club prvo leto brezplačna, je Lovšetov Diners, za primerjavo, za letno članarino zaračunal 22 evrov (za klasično kartico).