Primorje poskuša doseči dogovor z upniki

Predlagali bodo poplačilo 55 odstotkov obveznosti v štirih letih in pol.

Objavljeno
16. november 2011 16.52
Posodobljeno
16. november 2011 16.52
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Ker je bil v Primorju zadnje čase že večkrat zamik pri poplačilu obveznosti do zaposlenih, je predsednica upravnega odbora Marjana Novak danes predstavila sindikatom predlog sporazuma o dinamiki izplačil zapadlih in prihodnjih obveznosti do konca leta.

Z upniki bodo poskušali doseči dogovor o poplačilu 55 odstotkov obveznosti v prihodnjih štirih letih in pol, kar bi jim prineslo več kot prisilna poravnava. Na vprašanje Dela, koliko pravzaprav znašajo obveznosti do upnikov, v Primorju niso odgovorili. So pa dejali, da pričakujejo, da bodo upniki razumevajoči in zaradi skupnih poslovnih interesov podprli prizadevanja za izvedbo sanacije. »Le z uspešno sanacijo Primorja bo mogoče ohraniti obstoj in razvoj številnih manjših podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so nujno potreben člen pri izvajanju velikih inženirskih projektov,« je poudarila Ivana Bratož, vodja odnosov z javnostjo v družbi.

Za ohranitev in razvoj svoje osnovne dejavnosti Primorje po njenih besedah nujno potrebuje obratovalna sredstva. »Zato je prodaja družbe Rudis pomemben del strategije sanacije Primorja,« je dodala. Za Delo je še povedala, da bo prihodnost preostalih odvisnih družb vključena v sanacijski program skupine Primorje, ki bo končan v prvi polovici decembra. Prodajo Rudisa so podprle tudi večinske banke upnice, njegov novi lastnik pa je podjetje MSIN Naložbe.

V Primorju zatrjujejo, da je prav prodaja Rudisa prvi ukrep, ki jim bo omogočil poslovanje ter zaupanje delavcev in upnikov. Ponudba podjetja MSIN Naložbe je bila po ocenah Primorja najugodnejša, saj je za več kot deset odstotkov presegala uradno cenitev.

Drugi ukrep je dogovor s sindikati o dinamiki izplačila zapadlih in tekočih obveznosti do zaposlenih do konca leta, tretji pa že omenjeni predlog dogovora z upniki. Sindikati Primorja bodo upravi družbe že danes posredovali pripombe na danes predlagani sporazum poplačil. »Moti nas, ker vse družbe skupine niso enako obravnavane. Družb Gradbinec, Stavbar in Rudis niso vključili v program poplačil,« je opozoril Ilija Vukoje, predsednik sindikata Primorje OSO/KS 90.

Pri tem je dodal, da so nezadovoljni tudi zaradi tega, ker še vedno niso dobili izplačanih septembrskih plač in ker jim uprava namesto 1060 evrov bruto za letni regres ponuja le okrog 800 evrov bruto. »Regres bi nam morali izplačati do 1. novembra, a se to ni zgodilo. Zdaj obljubljajo, da bomo regres dobili do konca leta, septembrske plače pa do prihodnje srede. Plače naj bi v prihodnje izplačevali v več manjših obrokih, in ne več dvakrat na mesec,« pravi Vukoje. V sindikatu z zaskrbljenostjo spremljajo tudi prodajo Rudisa. »Bojimo se, da se bo odprodaja nadaljevala in da bomo ostali še brez katere od družb skupine Primorje.«