Priprava na prihodnost

A1 je dosegel najhitrejši prenos podatkov prek evropskega omrežja.

Objavljeno
25. maj 2017 21.40
Dejan Turk - Kapital
Jan Bratanič
Jan Bratanič
Ljubljana – Prenos hitrosti 892 megabitov na sekundo je evropski rekord na mobilnem omrežju in velik dosežek za A1, toda bolj kot to bo uporabnike zanimalo, kdaj bodo lahko sami uživali v takšnih hitrostih. In to še ne bo tako kmalu.

Včerajšnji dan je postregel s tekmo, ki odstira pogled na prihodnost panoge mobilnih omrežij in podatkovnih prenosov. »Cilj je doseči najvišjo izmerjeno hitrost prenosa v zgodovini EU,« je napovedal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile.

In uspelo jim je. Tehniki na strehi slovenskega sedeža A1 so v živo, torej ne v laboratoriju, za trenutek dosegli prenos 892 megabitov na sekundo (Mbps) – to je dobrih 111 megabajtov na sekundo, kar je podatkov za en meter enciklopedij na polici. Sočasno je Telemach v lastnem testu dosegel hitrost prenosa 780 Mbps.

Že znanstvena fantastika

Omenjena dosežka sta znanstvena fantastika, če se ozremo že samo nekaj let v preteklost. V 90. letih prejšnjega stoletja so prenosi na omrežju 2G dosegali hitrosti 200 kilobitov na sekundo, kar je 4440-krat počasneje od včeraj doseženega rekorda. A na žalost je ta hitrost nedosegljiva tudi za današnje uporabnike mobilnih omrežij, ki imajo v mestnih središčih ob idealnih razmerah na voljo približno šestkrat nižje hitrosti prenosa – 150 Mbps. »Za današnji dosežek je bilo potrebne veliko optimizacije, hitrosti v rangu enega gigabita na sekundo, ki jih bo omogočalo omrežje 5G, še nekaj časa ne bodo na voljo našim uporabnikom,« je dejal Sascha Zabransky, direktor za tehnologijo in storitve prihodnosti v skupini Telekom Austria. V napovedih visokih hitrosti na podeželju je bil še bolj zadržan, poudaril je, da bo omrežje 5G – predvideva se, da bo na voljo po letu 2020 – omogočalo vsem najnižje hitrosti 100 Mbps, medtem ko tiste najvišje do deset Gbps ne bodo na voljo po vsej državi.

Omrežja prehitevajo telefone

Tako zmogljivih omrežij danes pravzaprav ne rabimo. »Omrežje je kar nekaj korakov pred zmogljivostmi mobilnih telefonov, kar je dobro,« je dejal Boštjan Košak, izvršni direktor A1 Slovenija. Pogled je imel seveda usmerjen v prihodnost, ki riše obrise skokovitega razvoja in razraščanja tehnoloških rešitev v celi paleti industrij vse od medicine, robotike, transporta, kjer se že nekaj časa napoveduje vzpon avtonomnih vozil, pa do pametnih mest, v katerih bodo med seboj s pomočjo mobilnih in optičnih omrežij povezani milijoni senzorjev in naprav.

Tedaj bo ključno, kakšna bodo mobilna omrežja. Morala bodo omogočati izjemno hitre prenose, hitro odzivnost in možnost povezovanja množice naprav. Za danes je bolj pomembno, kakšna je pokritost omrežja po državi. »V preteklih mesecih smo prekrili vse bele lise, tako da je v večjem delu podeželja danes na voljo hiter 4G-signal,« je poudaril Turk, eden od udeležencev tiskovne konference pa je ob tem spomnil, da mu med klici na avtocesti v okolici Domžal še naprej vsakič znova zmanjka signala.