Privatizacijski seznam na preizkušnji

Odbor o prodajah podjetij: SDH čaka signal koalicijskih poslancev, ti so še neodločeni.

Objavljeno
30. september 2014 20.20
jsu/Slovenski Državni Holding
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Današnja seja odbora za finance in monetarno politiko o privatizaciji in prihodnji teden še nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) naj bi bila odločilna za to, ali se bo prodaja državnih podjetij s sprejetega privatizacijskega seznama nadaljevala ali ne.

Sejo odbora je, potem ko ji nedavno ni uspelo zbrati dovolj podpisov poslancev za izredno sejo državnega zbora, sklicala Združena levica, ki že ves čas nasprotuje kakršnikoli privatizaciji. Poslanci naj bi danes razpravljali o prodaji Aerodroma Ljubljana, Telekoma Slovenije in drugih podjetij v državni lasti. »Ker odločitev o nadaljevanju prodaje ni v pristojnosti vlade, bomo državnemu zboru obenem predlagali, da razveljavi lanski sklep o soglasju k odtujitvi naložb, ki je pravna podlaga za prodajo,« so sporočili iz ZL, kjer pričakujejo, da bo državni zbor o tem predlogu odločal na prvi redni novembrski seji.

Odločitev odbora bo pomemben signal SDH

Odločitev odbora bo, kot kaže, pomembna tudi za SDH. Ta je v času od padca prejšnje vlade nadaljeval z izvajanjem privatizacijskega programa, prodajo Telekoma Slovenije pa je začasno zamrznil, dokler se do tega ne bo opredelila nova oblast. Kot je za Delo pojasnil predsednik uprave SDH Matej Pirc, glede privatizacije ne pričakujejo posebnega sklepa vlade, ampak bo zanje pomembna današnja odločitev odbora. Če se bodo poslanci odločili, da sprejeti seznam podjetij za prodajo ostaja veljaven, bo SDH nadaljeval s prodajnimi postopki.

Privatizacija naj bi bila prihodnji teden tudi ena od točk na seji nadzornega sveta SDH, kamor bosta v skladu za zakonom prvič vabljena tudi finančni minister Dušan Mramor in gospodarski minister Jožef Petrovič. Oba ministra sta se na zaslišanjih zavzela za nadaljevanje že potrjenih prodajnih postopkov – tudi Telekoma.

Ali bodo koalicijski poslanci predlog Združene levice podprli ali ne, včeraj ni bilo mogoče izvedeti. Iz SMC so nam sporočili, da nam na to vprašanje ne morejo ogovoriti, v SD in v Desusu pa odločitve, pravijo, še niso prejeli. Koalicijski poslanci naj bi se sestali še pred današnjim odborom, glede na signale, ki so jih v zadnjih tednih dajali vladni krogi in glede na to, da koalicijski poslanci niso hoteli prispevati podpisov za sklic izredne seje, pa je pričakovati, da predloga ZL ne bodo podprli. Tudi v največji opozicijski stranki, SDS, ne bodo glasovali zanj.

Prodaja v začetku leta 2015

Če bo tako, bi se lahko takoj nadaljeval tudi postopek prodaje Telekoma. Kot smo v Delu že poročali, so se zainteresirani vlagatelji spet pripravljeni pogovarjati o nakupu državnega deleža v tej družbi. Če bo proces tekel naprej, bi lahko Telekom novega lastnika dobil v prvih mesecih prihodnjega leta. Po prvotnih načrtih bi se to moralo zgoditi že to jesen, a zaradi znanega privatizacijskega zastoja to ne bo mogoče.