Pro plus oviral preiskavo, plačati mora 105.000 evrov kazni

Podjetje je v začetku lanskega avgusta oviralo pooblaščene osebe UVK pri izvajanju preiskave.

Objavljeno
24. februar 2012 09.38
Posodobljeno
24. februar 2012 09.53
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Urad za varstvo konkurence (UVK) je podjetju Pro plus, ki med drugim izdaja televizijska programa Pop TV in Kanal A ter nekaj spletnih portalov naložil denarno kazen v višini 105.000 evrov, poroča spletni portal Dnevnik.

Kazen je posledica ugotovitve, da je podjetje v začetku lanskega avgusta oviralo pooblaščene osebe UVK pri izvajanju preiskave. Uslužbencem urada naj ne ni bilo nemudoma omogočeno zavarovanje dokazov - pisarne so lahko zapečatili šele uro in pol po vstopu v medijsko hišo. Ker naj bi eden od zaposlenih pri Pro plusu zaradi odsotnosti vodstva zavračal sodelovanje s pooblaščenimi osebami urada, je UVK takrat za pomoč zaprosil tudi policijo, saj zakon o preprečevanju omejevanja konkurence v 31. členu jasno določa, da lahko pooblaščena oseba vstopi v prostore ali dostopi do poslovnih knjig ali druge dokumentacije proti volji podjetja ob pomoči policije, če podjetje ne dovoli vstopa v prostore ali ovira preiskavo.

Urad bi lahko podjetju, ki ovira pooblaščene osebe pri izvajanju pooblastil, naloži denarno kazen v višini okoli 530.000 evrov. Za "milejšo" kazen so se odločil, ker je Pro plus po začetnih zapletih sodeloval v preiskavi in ker je takšno kazen izrekel prvič od uveljavitve zakona. Da je urad naložil denarno kazen podjetju Pro plus, je za Dnevnik potrdil tudi direktor UVK Damjan Matičič.

Preiskava je potekala zaradi prijave konkurenčnih televizijskih hiš - TV3 in Televizije Slovenija-, ki sta Pro plusu očitali, da zlorablja svoj domnevno prevladujoč položaj na trgu televizijskega oglaševanja.

Pro plus je po opravljeni preiskavi sprožil postopek pri informacijskem pooblaščencu zaradi domnevne kršitve varstva osebnih podatkov, saj naj bi varuh konkurence pri zasegu elektronske korespondence kršil komunikacijsko zasebnost posameznikov. Kot je za Dnevnik sporočil informacijski pooblaščenec, je ugotovitveni postopek končan, dokončni upravni akt, s katerim bo znano, ali je UVK v svoji preiskavi ravnal v skladu z določbami zakona o varstvu osebnih podatkov, pa bo izdal v začetku prihodnjega meseca.

Nataša Pirc Musar je v neobvezujočem mnenju zapisala, da široka zakonska pooblastila UVK ne dopuščajo posega v vsebino elektronskih sporočil.