Prodaja Agrokorju grožnja slovenski pridelavi hrane

Na kmetijsko-gozdarski zbornici svarijo pred posledicami zelo verjetnega umika slovenskih živil s prodajnih polic.

Objavljeno
05. november 2011 11.23
Posodobljeno
05. november 2011 11.27
Marjeta Šoštarič
, Božena Križnik, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič
, Božena Križnik, gospodarstvo

Ljubljana – Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so zaskrbljeni zaradi napovedane prodaje Mercatorja Agrokorju, še posebno zato, ker pogoji prodaje niso dovolj znani.

Mercator je namreč kot največji slovenski trgovec zelo pomemben za dolgoročno stabilno prodajo slovenskih kmetijskih pridelkov in izdelkov živilske industrije. Kmetijsko-gozdarska zbornica je v odzivu na odločitev konzorcija bank in Pivovarne Laško, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali s hrvaškim Agrokorjem, ki je med štirimi zainteresiranimi za nakup Mercatorja ponudil najvišjo kupnino (221 evrov za delnico), opozorila na zelo verjetne posledice te prodaje. Agrokor ima namreč poleg trgovske dejavnosti v lasti pomemben del hrvaške živilskopredelovalne industrije in gospodari s hrvaškimi državnimi kmetijskimi zemljišči, na katerih se ukvarjajo s kmetijsko pridelavo. Negativna in za slovenske kmete usodna posledica prodaje Mercatorja Agrokorju bi tako lahko povzročila tudi umik slovenske hrane z njegovih polic.

Zato bi, opozarjajo na KGZS, Agrokorjev nakup Mercatorja lahko imel zelo negativne posledice tako za slovenske kmete, slovensko kmetijstvo kot tudi živilskopredelovalno industrijo in s tem celotno slovensko gospodarstvo. »V negotovost bi se tako postavil obstoj več tisoč kmetij ter tudi nekaterih mlekarn in drugih živilskopredelovalnih obratov. Zavedati se je treba, da lahko nepremišljena prodaja Mercatorja tujemu kupcu ogrozi več tisoč delovnih mest v Sloveniji.« Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije zato poziva prodajalce Mercatorja, pristojne ustanove in urad za varstvo konkurence, naj v pogodbi kupca Mercatorja zavežejo, da na policah ostane slovenska hrana.

Na to, da prodaja Mercatorja Agrokorju lahko v temeljih zamaje slovensko preskrbno verigo s hrano prav zaradi pomembne lastne proizvodnje potencialnega hrvaškega kupca, že ves čas njegovih vztrajnih prizadevanj za večinsko lastništvo v največjem slovenskem trgovcu opozarja tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Pogajanja niso zastala

Srečanje finančnih svetovalcev Agrokorja in Mercatorja v sredo v Parizu je zaradi številnih medijskih ugibanj in »dezinformacij« včeraj za STA komentirala predstavnica banke Societe Generale, ki v tem postopku zastopa Mercator, Cvetka Selšek. Poudarila je, da je bilo srečanje namenjeno preliminarnim pogovorom pred resnimi pogajanji, da pa na njem svetovalci slovenske družbe niso postavili nobenega pogoja, ki bi določal lastniško strukturo konzorcija prevzemnikov in bil kot tak nesprejemljiv za nasprotno stran. Pogajanja se torej nadaljujejo, je poudarila Selškova. Namenjena so vsebinski in postopkovni ureditvi medsebojnih obveznosti, pri čemer mora vodstvo ciljne družbe »zaščiti svoj interes in interes zaposlenih, videti strategijo prevzemnika oziroma se seznaniti, kako bi potekalo njegovo poslovanje pod okriljem potencialnega novega lastnika«.