Prodaja državnih podjetij gre naprej

SDH: minister za finance je že imenoval komisijo za izbor nadzornikov.

Objavljeno
08. oktober 2014 17.41
Metod Dragonja,ministrstvo za gospdodarstvo,Ljubljana Slovenija 26.02.2014
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana - Privatizacijski postopki se nadaljujejo v skladu z načrtom, ki ga je pripravila uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH). Z njo se je danes seznanil tudi nadzorni svet družbe.

To z drugimi besedami pomeni, da se prodaja Telekoma Slovenije, NKBM, Žita in drugih družb nemoteno nadaljuje. Nadzorniki so se tudi strinjali z odkupom deležev lasti DSU. Na sejo nadzornikov sta bila prvič vabljena tudi nova ministra za finance in gospodarstvo, vendar se minister Dušan Mramor seje zaradi službene poti ni udeležil. Za to je pooblastil državnega sekretarja za upravljanje s premoženjem Metoda Dragonjo.

SDH naj bi kmalu dobil nove nadzornike, saj jih morata vlada in državni zbor imenovati po zakonu o SDH. Minister za finance po zakonu najprej imenuje strokovno komisijo, ki mu predlaga kandidate za nadzorni svet SDH, minister pa nato predlog posreduje vladi in ta pa poslancem. Kot je razumeti odgovor z ministrstva za finance je to stokovno komisijo imenoval že prejšnji finančni minister Uroš Čufer. »Delo komisije je bilo začasno prekinjeno zaradi volitev, komisija pa sedaj spet nadaljuje z delom. Informacije o postopku pridobivanja kandidatov bodo v nadaljevanju javno objavljene,« so nam odgovorili.

Kdo so člani te komisije pa niso hoteli razkriti. »Člani komisije so skladno z določili zakona o SDH strokovnjaki z izkušnjami iz korporativnega upravljanja, upravljanja kadrovskih virov in delovanja nadzornih svetov,« so odgovorili. Vlada mora državnemu zboru predložiti tudi strategijo upravljanja državnih podjetij. To naj bi se, kot je nedavno napovedal Dragonja, zgodil v dveh mesecih.